dinsdag 14 juni 2011

Hogere kiesdrempel kan oppositie verenigen

Een kiesdrempel van 5 procent kan er voor zorgen dat met name de kleinere partijen eieren voor hun geld kiezen en tot samenwerking besluiten. Immers, deze kiesdrempel kan er in de herfst van 2012 voor zorgen dat zij niet (meer) in het parlement komen.

"Dat zou weleens 'Janoekovitsj voor altijd' kunnen betekenen en dat willen ze natuurlijk niet", aldus Anatoli Gritsjenko, de leider van oppositiepartij Van het Volk. Er is een wetsvoorstel in de maak om de kiesdrempel van 3 naar 5 procent te brengen. Dat is slecht voor een versnipperde oppositie, maar het kan de partijen ook verenigen en Gritsjenko ziet daarin een kans.

Gritsjenko heeft in de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd de oppositie te verenigen. Hij wil echter een nieuwe kans wagen als de kiesdrempel wordt verhoogd. "Niet alleen voor de parlementsverkiezingen, maar ook voor de daarop volgende presidentsverkiezing", laat Gritsjenko weten in een interview met Odessa Daily. 
 
Hij voorziet namelijk dat versterking van de positie van de oppositie na de parlementsverkiezingen niet automatisch een koerswijziging van de regering inhoudt, aangezien president Viktor Janoekovitsj de touwtjes dan nog altijd stevig in handen heeft. Dat komt doordat onder Janoekovitsj de president z'n bevoegdheden terug heeft zoals die golden onder de grondwet van 1996.
 
Volgens Gritsjenko moet er daarom een andere president komen om ook daadwerkelijk een andere politieke wind door het land te laten waaien.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: