zondag 26 juni 2011

Bezoekjes aan Tsjernobyl voorlopig van de baan

De toeristische uitstapjes naar de kerncentrale van Tsjernobyl zijn voorlopig stopgezet. Dat komt door een conflict tussen het ministerie van Noodsituaties en justitie. Oekraïne's procureur-generaal beschouwt het bezoeken van de 25 jaar geleden verwoeste kerncentrale als illegaal.

De regels voor het bezoeken van het gebied zouden geen juridische basis hebben. Dat geldt voor onder de tijdsduur van een bezoek, een verplichte rijroute en het gebruik van beschermende kleding. Volgens het ministerie is het allemaal onzin.

In een persverklaring wordt gemeld dat vooraf goede afspraken zijn gemaakt met het ministeries van Justitie, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken (voor bezoekers van buiten Oekraïne). Ook de Inspectie voor Nucleaire Aangelegenheden zou er in gekend zijn.

De procureur-generaal wil een rechtszaak beginnen om duidelijkheid te krijgen of bezoekjes aan het stralingsgebied wettelijk verantwoord zijn. De regering wil van Tsjernobyl een toeristische attractie maken, en daarmee tijdens het EK voetbal in de zomer van 2012 veel buitenlandse bezoekers trekken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: