vrijdag 17 juni 2011

Bij wet verplicht stellen Sovjet-vlag is ongrondwettig

De nieuwe wet die het hijsen van de rode Sovjet-vlag op de Dag van de Overwinning bij overheidsgebouwen verplicht stelt, is vrijdag afgeschoten door het Constitutionele Hof. De omstreden wet blijkt ongrondwettig. De grondwet heeft als bijlage een lijst met nationale symbolen, zoals de nationale tweekleur. Op het lijstje komt de Sovjet-vlag niet voor, constateert het Constitutionele Hof.

Het parlement nam de wet op 21 april aan, twee weken voor de Dag van de Overwinning (op 9 mei). Het besluit zorgde voor grote opwinding, vooral in door nationalisten gedomineerde steden als Lviv en Ivano-Frankivsk. Op de Dag van de Overwinning kwam het in Lviv tot een botsing tussen aanhangers van de nationalistische partij Svoboda en pro-Russische groepen uit Odessa. President Viktor Janoekovitsj tekende de wet pas op 20 mei.

Vier dagen daarna stapte het parlementslid Juri Kostenko naar het Constitutionele Hof. Omdat, zoals hij liet weten, "deze wet niet alleen ingaat tegen veel bepalingen in de grondwet, maar ook omdat het separistische gevoelens aanwakkert".
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: