woensdag 15 juni 2011

Freedom House: 'Democratie staat onder druk'

Het gaat niet goed met de democratie in Oekraïne, maar het tij kan nog altijd gekeerd worden. Dat staat in het nieuwste rapport van Freedom House. De internationale mensenrechtenorganisatie constateert dat sprake is van een ongezonde situatie in Oekraïne. De geheime dienst laat zich steeds nadrukkelijker gelden, er wordt druk uitgeoefend op de media en de oppositie kan geen vuist maken.

Medewerkers van Freedom House bezochten in februari Kiev, Charkiv en Lviv. Zij spraken daar met regeringsfunctionarissen, oppositieleden, journalisten en studenten.

"Dit rapport is gebaseerd op feiten", meent directeur Jevgen Bistritski van de stichting International Renaissance. "Regeringsvertegenwoordigers stellen dat het allemaal rozegeur is, terwijl de oppositie een treurig beeld van de situatie schetst. Freedom House zit daar tussenin, onbevooroordeeld."

Ook directeur Volodomir Javorski van de Oekraïense Helsinki Groep onderschrijft de conclusies van het rapport van Freedom House. "De situatie is duidelijk verslechterd."

In een reactie op het rapport zegt president Viktor Janoekovitsj dat hij een aantal negatieve punten herkent, maar dat het ook positieve elementen bevat. Met name de constatering dat de regering efficiënter is gaan werken. "We moeten beslissingen nemen, knopen doorhakken. Dat kan ons kwalijk worden genomen, maar de huidige problemen in ons land vragen om snelle oplossingen."

Bronnen: Western Information Center, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: