zaterdag 18 juni 2011

Joodse organisaties uit Odessa willen demonstreren in Lviv

Aanhangers van twee joodse organisaties uit Odessa willen woensdag 22 juni in Lviv demonstreren tegen wat zij 'fascististische politiek, anti-semitisme en holocaust' noemen. Het gaat om Joden tegen Anti-Semitisme en Joden tegen Hurvitz.

Beide organisaties hebben de 22e juni uitgekozen, omdat het dan precies 70 jaar geleden is dat nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnen viel. Hun protest richt zich tegen de nationalistische partij Svoboda die in Lviv een politieke meerderheid heeft. Officieel heet het echter dat zij de joodse slachtoffers willen herdenken die in ghetto's werden vermoord of om kwamen in de concentratiekampen.

Sceptici zien een duidelijke link met de gebeurtenissen van begin mei, toen het regionale bestuur van Lviv besloot geen gehoor te geven aan de wens van het Oekraïense parlement om behalve de nationale vlag ook de rode Sovjet-vlag te hijsen op de Dag van de Onafhankelijkheid. Pro-Russische groepen uit Odessa togen daarop naar Lviv en raakten tijdens een demonstratie slaags met aanhangers van Svoboda.

Vervolgens besloten communisten uit zowel Oekraïne als Rusland dat zij op 22 juni een nieuwe demonstratie in Lviv wilden houden. Of dat doorgaat, is nog onduidelijk. Leiders van Svoboda hebben al te kennen gegeven dat zij vinden dat de protesten in Lviv door de regering worden aangemoedigd om de aandacht af te leiden van haar slechte prestaties.

Svoboda heeft een eigen demonstratie op stapel staan op 22 juni. Daarbij worden grote afbeeldingen van foto's meegedragen waarop te zien hoe in 1941 grote aantallen Oekraïense verzetsstrijders werden doodgeschoten door agenten van de KGB

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: