zaterdag 11 juni 2011

Azarov wil 'vroeg of laat' af van Russsisch gascontract

Premier Mikola Azarov overweegt het voor Oekraïne zo onvoordelige Russische gascontract eenzijdig op te zeggen. Dat liet hij vrijdagavond weten in een interview met de tv-zender Kanal 1. Volgens Azarov is het contract 'niet in beton gegoten'.

De premier gaat echter in eerste instantie voor onderhandelen over een nieuw contract. Afgelopen maandag had Azarov echter weinig succes bij zijn collega Poetin. Die liet weten dat hij geen uitzondering wil maken voor buurland Oekraïne, want voor alle klanten van het Russische gas is de prijs gekoppeld aan die van olie. De kans is groot dat de gasprijs eind dit jaar verdubbeld is.

Premier Azarov liet eerder op vrijdag weten dat desnoods de hulp van het IMF wordt ingeroepen om de rekening van het Russische Gazprom op tijd te kunnen voldoen. De Europese Unie kijkt - nu nog - aan de zijlijn toe, want Oekraïne is het doorvoerland van gas vanuit Rusland naar de West-Europese landen. Eerder draaide Rusland de gaskraan al 'ns dicht voor Europa.

Rusland zet intussen meer druk op Oekraïne, met als inzet toetreding van het land tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Het gascontract, maar ook het contract voor de doorvoer van Russich gas door Oekraïne én een overname van het Oekraïense Naftogaz door Gazprom spelen hierbij een rol. Rusland wil Oekraïne graag uit de West-Europese invloedssfeer halen, want het land is dichtbij toetreding tot de vrijhandelszone van de EU.

In Oekraïne wordt geconstateerd dat de verhoudingen met buurland Rusland vertroebeld zijn, in Rusland wordt echter het tegenovergestelde beweerd. De Russische ambassadeur Michail Zubarov verklaarde vrijdag dat sprake is van 'een renaissance' van de betrekkingen.

Bronnen: RIA Novosti, Kyiv Post

Geen opmerkingen: