vrijdag 24 juni 2011

Rellen bij proces Timosjenko

Tijdens de rechtszaak tegen de Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko zijn vrijdag aanhangers en tegenstanders van de politica met elkaar op de vuist gegaan. Persbureau Interfax-Ukraine meldt dat aanhangers van Timosjenko een getuige in het proces beledigden en uitjouwden.

Daarop begon een groep jongeren in de rechtszaak leuzen tegen Timosjenko te roepen. Uiteindelijk gingen de jongeren met aanhangers van Timosjenko en enkele parlementsleden op de vuist. De jongeren zijn uit de rechtszaal gezet.

Het proces tegen Timosjenko is vrijdag begonnen. Ze wordt verdacht van machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Ze zou tijdens haar premierschap een gasdeal met Rusland hebben gesloten en daarvoor een te hoge prijs hebben afgesproken. Daardoor zou Oekraïne meer dan honderd miljoen euro zijn misgelopen.

Timosjenko zelf zegt dat de zaak een politieke achtergrond heeft en 'een farce' is. Ze zegt dat president Janoekovitsj, een politieke rivaal van Timosjenko, een mogelijke deelname van haar aan de volgende verkiezingen wil tegenhouden. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben protest aangetekend tegen het proces.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: