woensdag 22 juni 2011

Regering wil geen Sovjet-vlag zien bij overheidsgebouwen

De rode Sovjet-vlag is taboe bij overheidsgebouwen. Dat heeft Marina Stavnisjuk, een naaste medewerker van president Viktor Janoekovitsj, dinsdag laten weten. Op bijzondere dagen als de Dag van de Overwinning op Nazi-Duitsland mag alleen de nationale tweekleur worden gehesen bij overheidsgebouwen.

Het parlement nam eind april een wet aan waarin juist de verplichting werd opgelegd om de Sovjet-vlag te hijsen bij overheidsgebouwen. De vlag werd daarbij niet aangeduid als de vlag van de voormalige Sovjet-Unie, maar als de vlag die bij de verovering van Berlijn op de Rijksdag wapperde. Deze verplichting zorgde voor veel verzet, met name in het westen van Oekraïne.

Inmiddels heeft het Constitutionele Hof de wet ongeldig verklaard: in de Grondwet is enkel sprake van de 'nationale symbolen van Oekraïne' en daartoe behoort de Sovjet-vlag niet. President Janoekovitsj verklaarde dinsdag dat hij de uitspraak van het Constitutionele Hof respecteert. Het verbod geldt voor overheidsgebouwen, bij betogingen of herdenkingsbijeenkomsten is de Sovjet-vlag wel toegestaan.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: