zaterdag 25 juni 2011

SBU pakt hackers achter virus Conficker op

Banken hebben voor ruim 50 miljoen euro schade geleden door een computervirus dat verstopt zat in het programma Conficker, ironisch genoeg juist bedoeld om virussen op te sporen en onschuldig te maken. Het virus verzamelde online bankggegevens.

De hackers werkten vooral vanuit Oekraïne. De staatsveiligheidsdienst SBU pakte afgelopen dinsdag negentien personen op, de politie in Letland arresteerde twee hackers. Het was een gecombineerde actie waaraan ook de Amerikaanse FBI en de politie in Nederland, Frankrijk, Duitsland, op Cyprus en in twee niet met name genoemde landen mee deden. In Letland werden veertig bankrekeningen bevroren, buiten Oekraïne werden dertig computerservers buiten gebruik gesteld.

Volgens de SBU was Conficker, ook bekend als Downandup, één van de lastigste virussen van de afgelopen jaren. Er werd gebruik gemaakt van een lek in het beveiligingssysteem van Windows. Daardoor konden tussen de drie en twaalf miljoen cmputers worden besmet met het virus. Samen vormden zij een enorm botnet, een computernetwerk. Microsoft loofde in februari 2009 een beloning van 250.000 Amerikaanse dollar uit om achter de identiteit van de hackers te komen.

Bron: Computer World

Geen opmerkingen: