woensdag 22 juni 2011

Rector Katholieke Universiteit in Lviv voelt zich bespied

Rector Boris Gudziak van de Katholieke Universiteit in Lviv zegt dat de Oekraïense staatsveiligheidsdienst hem en zijn medewerkers nauwlettend in de gaten houdt. "Onze telefoons worden afgeluisterd: de vaste telefoons misschien, van de mobiele telefoons is dat wel zeker. Collega's van me hebben een overzicht van mijn telefoongesprekken onder ogen gekregen en een assistent van hier werd geschaduwd toen hij de stad in ging", aldus Gudziak.

De in Amerika geboren Gudziak zegt dat hij Oekraïne in de afgelopen decennia heeft zien veranderen, van een communistische staat naar een onafhankelijk land, van een autoritair regime dat werd gebroken door de Oranjerevolutie. "Nu maken we een moeilijke periode door, maar ik ben er van overtuigd dat Oekraïne ook daar bovenop komt", zei Gudziak in een interview met de Oostenrijkse krant Die Presse.

Gudziak snapt niet waarom hij en z'n collega's door de staatsveiligheidsdienst in de gaten worden gehouden. "Onze universiteit is geen broeinest van de revolutie. We hechten alleen aan onze vrijheid", aldus de priester die in de afgelopen maanden niet onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij vindt dat de regering-Janoekovitsj de autonomie van zijn universiteit ondermijnt met allerlei maatregelen.

Hij zegt zeker te weten dat sommige van zijn collega's onder druk meewerken en de staatsveiligheidsdienst van informatie voorzien." De Katholieke Universiteit in Lviv telt 1.400 studenten.

Bron: National Catholic Reporter

Geen opmerkingen: