woensdag 29 juni 2011

Gazprom wil 'samenwerken' met Oekraïne's Naftogaz

De Oekraïense Energieminister Juri Boiko heeft dinsdag gesproken met algemeen directeur Alexei Muller van Gazprom. Het gesprek had plaats in Moskou. Gazprom gaf vandaag een persverklaring af waarin wordt gemeld dat er ''is gesproken over samenwerking in de gassector''.

Eerder heeft het Russische gasbedrijf geprobeerd het Oekraïense Naftogaz over te nemen. Dat mislukte, maar zal zeker nog meespelen bij de nu lopende onderhandelingen over een lagere gasprijs voor Oekraïne.

Eerder deze week werd bekend dat Gazprom het aanbod heeft gehad om het Wit-Russische staatsgasbedrijf Beltransgaz over te nemen. Het Russische bedrijf krijgt daarmee ook zeggenschap over de gasdoorvoerleiding door Wit-Rusland richting Oekraïne. Een overname van Naftogaz zou betekenen dat Rusland zelf alle zeggenschap krijgt over de gasleverantie aan West-Europa.

Zover is het nu nog niet. Premier Mikola Azarov reist komende dinsdag naar Moskou voor een vergadering van de Russisch-Oekraïense Commissie voor Economische Samenwerking. Dan zal wellicht meer bekend worden over de kansen van Oekraïne op een lagere gasprijs en de kansen van Gazprom om Naftogaz alsnog in handen te krijgen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: