donderdag 6 februari 2020

'Leger vals beschuldigd van aanval op woonwijk'

De Oekraïense legerleiding beschuldigt de door Rusland aangestuurde rebellen er van dat ze dinsdag doelbewust de buitenwijk Petrivski van de door hen bezette stad Donetsk hebben beschoten om vervolgens daar het leger de schuld van te geen. ''Meerdere Russische media maakten er die dag melding van dat een aantal huizen is beschoten en vernield. Er zou door het leger geschoten zijn met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren.''

De legerleiding zegt dat de militaire situatie in deze omgeving is bestudeerd, evenals de wapens die volgens de separatisten door het leger zijn gebruikt. ''De beschuldiging is ongegrond en maken deel uit van de propaganda-oorlog tegen Oekraïne. Deze werkwijze geeft maar weer eens aan dat de separatisten er alleen maar belang bij hebben om de situatie te laten verslechteren en een definitief staakt-het-vuren tegen te houden. Het leger zal nooit schieten op vijandelijke doelen in woonwijken en het zal nooit burgers welbewust in gevaar brengen.'' De rebellen vielen het leger dinsdag twaalfmaal aan.

Gisteren ging het om dertien aanvallen op legerposities. Een Oekraïense soldaat raakte gewond. De rebellen schoten met 120 millimeter mortieren, antitankraketten, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren op soldaten bij Avdiivka, Marjinka, Stjastia en de dorpen Piski, Novotrojtske, Sjirokine, Orichove en Travneve. Na middernacht werden legerposities bij Orichove nogmaals aangevallen met een 120 millimeter mortier.

De separatisten in Donetsk zeggen dat het Oekraïense leger tien aanvallen uitvoerde op hun posities bij Troedovske Collieri, het Volkvo Centre, Gagarin Collieri, 6/7 Collieri, Dokoetsjajevsk en Sachanka. Daarbij zou geschoten zijn met 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers en artilleriegeweren. Bij de aanval op de buurtschap 6/7 Collieri ten noorden van de bezette stad Horlivka zouden een waterleiding en een leegstaand schoolgebouw zijn beschadigd. Het leger zou dinsdag maar liefst achttien aanvallen op de rebellen hebben gedaan.

De separatisten in Loehansk maken geen melding van aanvallen van het leger gisteren, maar wel van een enkele aanval dinsdag met 120 millimeter mortieren op rebellen bij het dorp Holoebovske.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: