donderdag 13 februari 2020

Peiling: wederzijds vertrouwen Oekraïners en Russen vertoont wisselvallig beeld

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Hoe positief staan Russen tegenover Oekraïners en andersom, hoe kijken Oekraïners aan tegen Russen? Het valt op dat 88 procent van de Oekraïners in oktober 2013, vlak voor de Majdan-opstand, positief was over de bevolking van het buurland, terwijl dat vertrouwen in oktober 2015 met 34 procent het absolute dieptepunt bereikte.

In oktober vorig jaar bleek het Oekraïense vertrouwen in de Russen opgekrabbeld naar 54 procent, een opleving die vermoedelijk werd veroorzaakt door de toenadering die de beide presidenten zochten en de gevangenenruil met Rusland in september 2019. De Russische bevolking had in oktober vorig jaar zo mogelijk nog meer vertrouwen in de Oekraïners, want 56 procent oordeelde toen positief. Op 1 januari van dit jaar had 49 procent van de Oekraïners een positief beeld van de inwoners van het buurland, terwijl 42 procent van de Russen positief was over de Oekraïners.


Volgens een peiling, uitgevoerd door het Levada Center en KIIS, vindt 15 procent van de Russische bevolking dat beide landen samen zouden moeten gaan. Slechts 5 procent van de Oekraïners blijkt daar voor te porren.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: