donderdag 13 februari 2020

Akkoord nieuwe terugtrekking troepen 'bijna rond'

Er is nagenoeg overeenstemming bereikt over een volgende wederzijdse terugtrekking van troepen en wapens bij het dorp Hnoetove, provincie Donetsk. Dat zegt Darka Olifer, de woordvoerster van oud-president Leonid Koetsjma die namens Oekraïne de belangrijkste onderhandelaar is. ''Nu wordt verder gepraat over volgende plaatsen waar we willen terugtrekken'', zegt ze over de meest recente onderhandelingsronde in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Tijdens het overleg van de Normanische Vier begin december in Parijs werd afgesproken dat er voor maart sprake zou zijn een wederzijdse terugtrekking van troepen en wapens zou zijn op drie plaatsen. Het is nog maar de vraag of dat gehaald wordt. In juni vorig jaar was de eerste terugtrekking bij het dorp Stanitsja Loehanska, waarna eind oktober Zolote volgde en in november Bohdanivak en Petrivske.

De meeste aandacht bij de onderhandelingen in Minsk gaat volgens Olifer momenteel uit naar het voornemen om tot een definitief staakt-het-vuren te komen. Hoewel de beschietingen van de door Rusland aangestuurde rebellen inmiddels in aantal zijn afgenomen, vallen er nog vrijwel dagelijks slachtoffers - gewonden, maar ook doden - te betreuren. Het leger zegt zelf niet aan te vallen, maar schiet wel geregeld terug als de veiligheid van Oekraïense soldaten in het geding is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: