donderdag 13 februari 2020

Medvedtsjoek: 'Oorlog blijft als Zelenski niet bijdraait'

Viktor Medvedtsjoek.
Als president Volodimir Zelenski niet bijdraait en tegemoet komt aan de eisen die Rusland en de door Rusland aangestuurde separatisten, dan komt er voorlopig geen einde aan het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Dat zegt Viktor Medvedtsjoek, de leider van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven, in een interview met de televisiezenders 112 Ukraine, NewsOne, ZIK en Inter. Hij voorziet voorlopig ook geen nieuwe ontmoeting van de Normandische Vier, de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk.

Medvedtsjoek vindt dat Zelenski het plan-Steinmeier moet omarmen. Dit door de toenmalige Duitse minister Frank-Walter Steinmeier aangedragen voorstel betreft de voorwaarden waaronder lokale verkiezingen in de door de separatisten bezette gebieden gehouden kunnen worden. Als vervolgens de OVSE constateert dat sprake is geweest van eerlijke verkiezingen, dan keren de bezette gebieden terug bij Oekraïne, maar dan wel op voorwaarde dat ze verregaande autonomie krijgen.

''Daar zijn we ook na twee maanden nog geen stap verder mee gekomen, zoals ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs nog constateerde'', aldus Medvedtsjoek. De Oekraïense president en zijn partij Dienaar van het Volk, die een absolute meerderheid in het parlement heeft, willen alleen verkiezingen als Oekraïne eerst de volledige controle over de grens met Rusland terug heeft en alle buitenlandse troepen zijn teruggetrokken uit de bezette gebieden.

Die verzekering is er niet, zodat sprake is van een patstelling. Desondanks wil Medvedtsjoek dat Oekraïne zelf wel stappen zet richting verkiezingen en verregaande autonomie voor de bezette gebieden. Hij probeert nu om samen met Duitse en Franse parlementsleden druk uit te oefenen op de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, zodat die op hun beurt de Oekraïense president onder druk zetten om overstag te gaan.

In het televisie-interview gaat Medvedtsjoek ook in op de recente pogingen van Zelenski en zijn partijgenoten om de Minsk-akkoorden van september 2014 en februari 2015 aangepast te krijgen. Hij vindt dat een zinloze actie die hij als ''chaotisch'' en ''uit politieke onervarenheid'' omschrijft. ''Volgens mij willen Zelenski en zijn partijgenoten niet begrijpen dat er maar één alternatief is voor de Minsk-akkoorden, namelijk dat Oekraïne de bezette gebieden voorgoed kwijtraakt en daarmee de landgenoten daar in de steek laat.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: