dinsdag 11 februari 2020

Directeur Naftogaz wil alle Oekraïners mee laten profiteren van gasinkomsten

Uitvoerend directeur Joeri Vitrenko van Naftogaz vindt dat de 2,7 miljard euro die het energiebedrijf eind december heeft ontvangen van het Russische Gazprom ten goede moet komen aan alle Oekraïners. Hij gaat daarbij uit van een eenmalige uitkering van 6.000 hrivna (225 euro) per hoofd van de bevolking of 16.000 hrivna (599 euro) voor elk huishouden.

''Halverwege januari heb ik het kabinet al aangeboden om de bonussen waar ik recht op heb voor het binnenhalen van die 2,7 miljard euro en de 6,6 miljard euro die we de komende jaren verdienen met het transporteren van Russisch aardgas direct ten goede te laten komen aan de Oekraïense bevolking'', legt Vitrenko uit.

Hij wil het verdelen van al dit geld niet over laten aan de politici en bestuurders omdat die dan toch het leeuwendeel in de eigen zakken laten verdwijnen. Met de eenmalige uitkering kunnen de ontvangers, als het aan Vitrenko ligt, bij een webshop materialen bestellen waarmee ze energiebesparende maatregelen als isolatie en de aanschaf van zuiniger boilers of cv-ketels kunnen treffen.

President Volodimir Zelenski kwam vorige week al met een voorstel om de 2,7 miljard euro aan achterstallige inkomsten als een meevaller te beschouwen en daarvan nieuwe wegen aan te leggen, wat ook de bevolking ten goede moet komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: