zaterdag 1 februari 2020

Pompeo in Kyiv: louter vriendelijke woorden

Pompeo en Zelenski tijdens hun persconferentie.
Foto: president.gov.ua
Er waren louter vriendelijke woorden te beluisteren tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Kyiv. Geheel volgens verwachting dus, na alle opwinding over president Donald Trump die zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski onder druk zou hebben gezet om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Hunter Biden, de zoon van de belangrijkste concurrent bij de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Op een persconferentie noemde Pompeo Oekraïne ''een bolwerk tussen vrijheid en autoritairisme''. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten Oekraïne blijven steunen. Niet alleen in de strijd tegen de door Rusland aangestuurde rebellen en de annexatie van de Krim, maar ook bij het streven naar aansluiting bij zowel de NAVO als de Europese Unie.

Pompeo had ook wat goed te maken, want vorige week nog vroeg de minister aan verslaggeefster Mary Louise Kelly van NPR of zij werkelijk dacht dat de Amerikanen ook maar iets om Oekraïne geven. Ook vroeg hij haar om Oekraïne aan te wijzen op een landkaart zonder namen.

Eerder al liet de Amerikaanse president Trump zijn afkeer blijken van de Oekraïners, die hij ''corrupt en een verschrikkelijk volk'' noemde. Die afkeer is ingegeven door de inmiddels ontkrachte samenzwerings theorie dat het Oekraïne, en niet Rusland, was die zich in 2016 bemoeide met de presidentsverkiezingen in het voordeel van de Democratische kandidaat Hillary Clinton,

De Oekraïense president Zelenski deed gistermiddag alsof zijn neus bloedde en hij bedankte Trump via Pompeo voor diens ''niet aflatende steun''. ''De banden tussen beide landen zijn sterk en zijn gebaseerd op vertrouwen, wederzijds begrip en een gedeelde strategische lange-termijnvisie'', aldus Zelenski. Hij voegde er aan toe dat de Verenigde Staten dit jaar bijna 700 miljoen dollar uittrekken om Oekraïne te steunen. Ook sprak Zelenski zijn dank uit voor de 365 miljoen dollar aan militaire steun die eerder al werd gegeven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: