dinsdag 11 februari 2020

Zelenski ontslaat stafchef om 'voortdurend geruzie'

Ex-stafchef Andriej Bohdan.
Stafchef Andriej Bohdan is ontslagen door president Volodimir Zelenski die in een interview met het persagentschap Interfax aangeeft dat er al enige tijd sprake was van voortdurend geruzie binnen zijn team. ''Als niemand wil toegeven, dan is dat slecht voor het team. Daarom heb ik moeten ingrijpen'', aldus Zelenski. Hij heeft inmiddels zijn adviseur Andriej Jermak benoemd tot de nieuwe stafchef.

Bohdan werd op 21 mei vorig jaar Zelenski's stafchef. De benoeming was meteen al omstreden, aangezien de advocaat een besmet verleden heeft omdat hij eerder voor de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj werkte en een tijdlang onderminister van Justitie was. Ook was Bohdan een van de advocaten van de oligarch Ihor Kolomojski en probeerde hij via de rechter de genationaliseerde PrivatBank terug te krijgen. Er is nooit duidelijkheid gekomen in hoeverre Kolomosjki via Bohdan invloed had op het beleid van president Zelenski.

De nieuwe stafchef is 49 jaar, hij richtte in 1997 een internationaal werkend advocatenkantoor op. Jermak was betrokken bij het maken van de eerste wetgeving die het intellectuele eigendomsrecht vastlegde. Van 2006 tot 2010 was hij assistent van het parlementslid Elbroes Tadejev van Janoekovitsj' Partij van de Regio's. Op 21 mei vorig jaar werd hij door president Zelenski benoemd tot adviseur voor buitenlandse aangelegenheden. Andriej Jermak speelde een belangrijke rol bij Zelenski's contacten met Vladimir Poetin en de gevangenenruil met Rusland in september.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: