vrijdag 21 februari 2020

Minister gaat samen met evacués in quarantaine

Anastasia Zintsjenko. Foto van haar Instagram-account.
Minister Zorjana Skaletska van Volksgezondheid heeft vanmorgen aangekondigd dat zij zich bij de 45 Oekraïners en 27 buitenlanders wil voegen die gisteren vanuit de Chinese provincie Woehan zijn aangekomen en twee weken in quarantaine moeten blijven. ''Ik blijf de hele tijd bij ze, in dezelfde ruimte, onder dezelfde strikte voorwaarden'', aldus Skaletska. Zij hoopt dat ze met haar aanwezigheid in het medisch centrum van de Nationale Garde een signaal van vertrouwen kan afgeven en daarmee de gemoederen onder de bevolking te kalmeren. Premier Oleksiej Hontsjaroek vertrok vanmorgen ook naar de provincie Poltava.

Vooral de inwoners van Novi Sanzhari in de provincie Poltava zijn ongerust, omdat ze vrezen dat de evacués het coronavirus mee hebben gebracht. Die ongerustheid leidde gisteren tot hevige protesten van de bevolking. Er werd met de politie gevochten, een politiebus werd bekogeld met stenen. Tien agenten raakten gewond bij de onlusten. Een stenengooier is opgepakt. De situatie in Novi Sanzhari was vanochtend rustig.

President Volodimir Zelenski heeft zelf de telefoon gepakt om Anastasia Zintsjenko er van te overtuigen dat alles in het werk wordt gesteld om haar thuis te krijgen. De jonge Oekraïense weigerde gisteren aan boord te gaan van het vliegtuig met de andere evacués, omdat haar hondje niet mee mocht. Volgens de Chinese autoriteiten ontbraken de noodzakelijke veterianaire documenten voor het beestje.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: