zondag 16 februari 2020

Oekraïense vissersboot opgebracht door Russische kustwacht op de Zee van Azov

De Russische kustwacht heeft gisteren een vissersboot met vier Oekraïense opvarenden opgebracht voor de kust van de Krim op de Zee van Azov. Volgens de Russische autoriteiten hadden ze geen vergunning om daar te vissen. De Oekraïense vissers zouden er vandoor hebben willen gaan, maar dat wist de kustwacht te beletten. Het viertal zou geen identiteitspapieren op zak hebben gehad.

De vissersboot is naar de haven van de stad Kertsj gebracht. Vanmiddag werd bekend dat het viertal tenminste tien dagen vast wordt gehouden. De visnetten en de inmiddels gevangen vis werd in beslag genomen.

De situatie op de Zee van Azov ligt gevoelig. Formeel gaat het om gedeelde territoriale wateren van zowel Oekraïne als Rusland, maar na de illegale annexatie van de Krim is Rusland zich in toenemende mate gaan gedragen als de rechtmatige eigenaar van de Zee van Azov en in het bijzonder de Straat van Kertsj.

In november 2018 werden drie Oekraïense marineschapen die de Straat van Kertsj wilden passeren beschoten, geënterd en opgebracht door de kustwacht van de staatsveiligheidsdienst FSB. De 21 opvarenden werden tien maanden vastgehouden, voordat ze in september vorig jaar in het kader van een gevangenenruil werden vrijgelaten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: