donderdag 6 februari 2020

SBOe doet inval bij tv-zender 1+1 om geluidsband

De staatsveiligheidsdienst SBOe heeft gisteren aan het einde van de middag een inval gedaan bij een kantoor van het mediabedrijf 1+1. De doorzoeking richtte zich met name op de bureaus van de journalisten van de programma's Groshi en Sekretni Materiali. De SBOe heeft laten weten dat de actie bedoeld was om informatie te vinden over de vorige maand gepubliceerde geluidsopname waarop premier Oleksiej Hontsjaroek zich laatdunkend uit laat over de economische kennis van president Volodimir Zelenski.

De publicatie zorgde voor veel politieke ophef. Hontsjaroek liet meteen weten dat het om een gemanipuleerd gesprek ging, samengesteld uit meerdere geluidsopnamen. Vervolgens diende hij zijn ontslag in, maar dat werd door de president geweigerd. Een vreemde gang van zaken trouwens, want niet de president kan de premier ontslaan, maar alleen het parlement heeft die bevoegdheid.

Het mediabedrijf 1+1 is eigendom van de oligarch Ihor Kolomojski, waarvan nog altijd onduidelijk is hoeveel invloed die heeft op president Zelenski die immers als acteur en producent populair werd op 's lands meest bekeken tv-zender 1+1.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: