woensdag 19 februari 2020

Oekraïne wil over drie jaar alle weeshuizen sluiten

Er zullen dit jaar geen kinderen meer in de Oekraïense weeshuizen worden geplaatst door de overheid. Over drie jaar worden zelfs alle weeshuizen gesloten, zegt Oleh Koval, onderminister van Sociale Zaken. ''We zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat kinderen gewoon thuis bij hun ouders kunnen blijven, ook al is dat soms in moeilijke omstandigheden.''

Lukt dat desondanks niet, dan zullen de kinderen worden ondergebracht bij een pleeggezin of in een familiehuis. Ook komen er opvangcentra voor kinderen die ook daar niet terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat zij zich niet weten aan te passen aan hun nieuwe omstandigheden.

In de eerste elf maanden van 2018 werden 1.547 weeskinderen en kinderen die waren onttrokken aan de ouderlijke macht geadopteerd. Ook werden 4.904 kinderen ondergebracht bij pleeggezinnen. Veel kinderen in de Oekraïense weeshuizen zijn overigens helemaal geen wezen, maar ze zijn door hun ouders afgestaan omdat die niet in staat zijn om voor ze te zorgen. Dan wordt gesproken van sociale wezen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: