maandag 10 februari 2020

Rusland wil weer naar ambassadeursniveau

Rusland wil de diplomatieke betrekkingen met Oekraïne verbeteren. Sinds februari 2014 is er geen Russische ambassadeur meer in Kyiv, terwijl Oekraïne een maand later de eigen ambassadeur terughaalde uit Moskou. Zowel Rusland als Oekraïne laten zich nu vertegenwoordigen door een zaakgelastigde, maar de Russische minister Sergej Lavrov wil wel terug naar de oude situatie met ambassadeurs.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin tempert de verwachtingen. ''Het is nog te vroeg om al namen te noemen. Eerst moeten de beide presidenten het er mee eens zijn, maar zij hebben elkaar daar nog niet over gesproken'', aldus Peskov.

Beide landen hadden sinds 31 mei 1997 een vriendschapsverdrag dat elke tien jaar stilzwijgend verlengd zou worden. Na de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met de strijd van de separatisten in de Donbas zegde Oekraïne het verdrag in september 2018 op, waarna het op 1 april vorig jaar afliep.

Na de machtswisseling in Kyiv riep Rusland op 23 februari 2014 ambassadeur Michail Zoerabov terug die deze post al sinds 2009 had vervuld. Vervolgens kwam Andrej Vorobjov als zaakgelastigde naar de Oekraïense hoofdstad. Hij overleed op 30 mei 2016, waarna in november van dat jaar Alexander Loekashik zaakgelastigde werd. De Oekraïense ambassadeur in Moskou Volodimir Jeltsjenko werd in maart 2014 teruggeroepen. Sinds 2015 is Roeslan Nimtsjinski de Oekraïense zaakgelastigde in de Russische hoofdstad.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: