maandag 10 februari 2020

Nertsenfokkerij maakt forse groei door in Oekraïne

Het fokken van nertsen is booming business in Oekraïne. De sector maakt een flinke groei door en telt inmiddels 1.500 werknemers die er een goede boterham aan verdienen. Volgens de Federatie van Pelsboeren profiteert ook de overheid flink mee, want afgelopen jaar werd door de sector ruim 30 miljoen hrivna (1,2 miljoen euro) aan belastingen betaald en levert de export zo'n 27,5 miljoen euro aan buitenlandse valuta op.

De nertsenboerderijen zijn vooral op het platteland te vinden. Het maandloon ligt tussen de 12.000 en 16.000 hrivna (448 en 598 euro). ''Daarmee, en met de goede werkomstandigheden weerhouden we veel Oekraïners er van om naar het buitenland te trekken'', zegt voorzitter Volodimir Fedina van de Federatie van Pelsboeren. Hij wijst er ook op dat er inmiddels 91,6 miljoen euro aan buitenlandse investeringen is aangetrokken voor de sector.

De nertsenfokkerij heeft een slecht imago, maar volgens Fedina is dat misplaatst. Hij meent dat de video's op internet waarmee misstanden aan de kaak worden gesteld niets te maken hebben met hoe in Oekraïne wordt gewerkt. ''De dieren worden op een nette, pijnloze wijze gedood. Daarbij hanteren wij de Europese richtlijnen die onder meer voorschrijven dat er geen formaldehide en zware metalen gebruikt mogen worden op de fokkerijen.'' Oekraïens nertsenbont wordt niet in eigen land verkocht, maar gaat naar een Deense veiling.

Oekraïne is nu nog een kleine speler met een marktaandeel van 1 procent. Oleksiej Skorhochod, een deskundige van de Agrarische Raad, verwacht dat een groei tot 10 procent mogelijk is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: