donderdag 6 februari 2020

Parlement stemt over eerste 184 van ruim 4.000 amendementen vrijgeven landbouwgrond

Het Oekraïense parlement.
Het Oekraïense parlement is vandaag begonnen met de tweede lezing van de omstreden wet die het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond regelt. Er zijn ruim 4.000 amendementen - wijzigingsvoorstellen - ingediend en daarvan waren er halverwege de avond nog slechts 184 door het parlement behandeld.

Van al die amendementen werd er vandaag slechts eentje aangenomen. De wijziging van het wetsvoorstel betreft het recht van overpad voor andere landeigenaren en landgebruikers. De meeste van de ruim 4.000 amendementen zijn ingediend door het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven en de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. Beide oppositiepartijen zijn fel gekant tegen het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond. Het belangrijkste amendement dat het vandaag niet haalde, betrof het houden van een referendum onder de bevolking.

Over het wetsvoorstel werd op 13 november voor het eerst gestemd. Vervolgens konden er wijzigingsvoorstellen worden ingediend waarover vandaag dus voor het eerst over werd beraadslaagd. Het kan nog wel even uren voordat de tweede, definitieve stemming plaats heeft. Tegenstanders van het opheffen van het in 2001 ingestelde verbod op de verkoop van landbouwgrond vinden dat de voorstanders de landbouwgrond gaan 'weggeven'.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: