dinsdag 18 februari 2020

Rebellen proberen door te breken, offensief verijdeld

De door Rusland aangestuurde rebellen hebben vanmorgen getracht met een offensief terrein te veroveren op het leger bij de dorpen Novotoshkivske, Orichove, Krimske en Choetir Vilni in de provincie Loehansk. Het leger wist de aanval af te slaan, maar er kwam een Oekraïense soldaat om het leven en vier soldaten raakten gewond. Ook zouden een rebel zijn gedood en raakten vijf rebellen ernstig gewond. De rebellen zouden zelf om een staakt-het-vuren hebben verzocht, aldus de legerleiding in een verklaring.

President Volodimir Zelenski reageert boos op het offensief dat hij omschrijft als ''een cynische provocatie op de vijfde verjaardag van de val van Debaltseve die een diepe wond heeft geslagen door de vele slachtoffers'' en ''een poging om de voorzichtige toenadering van de verschillende partijen ongedaan te maken''. Zelenski wil dat de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vandaag bijeen komt om de situatie langs de frontlijn te bespreken.

De separatisten in Loehansk spreken juist van het tegenovergestelde, namelijk dat het Oekraïense leger vanochtend met een offensief heeft getracht om terrein te winnen bij het dorp Holoebovske. Verkenners zouden in een mijnenveld terecht zijn gekomen. Twee Oekraïense soldaten zouden om het leven zijn gekomen en er waren drie gewonden, aldus het persagentschap van de separatisten. Van eigen verliezen wordt geen melding gemaakt.

Om de slachtoffers in veiligheid te kunnen brengen, voerde het leger een beschieting uit met 82 en 120 millimeter mortieren en 122 en 152 millimeter artillerie op posities van de rebellen bij Holoebovske, Sokolniki, Donetski en Smeloje. De inwoners daar zouden hun toevlucht hebben gezocht in schuilkelders vanwege de beschieting.

Bronnen: Unian, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: