donderdag 20 februari 2020

Ongerustheid om coronavirus leidt tot onlusten

De 45 Oekraïners en 27 buitenlanders die met een vliegtuig van SkyUp zijn geëvacueerd uit de Chinese provincie Woehan krijgen bepaald geen warm welkom. Er zijn her en der in het land blokkades van snelwegen en zelfs van ziekenhuizen om te voorkomen dat zij en het begeleidende medische team het coronavirus naar Oekraïne brengen.

Volgens het medische team is iedereen gezond. Alle passagiers zouden onderweg vanuit China en bij de tussenlanding in de Kazachse stad Almaty meerdere keren zijn gecontroleerd. Het vliegtuig van SkyUp arriveerde vanmorgen op de luchthaven Borispil bij de hoofdstad Kyiv. Vandaar ging het naar de luchthaven van Charkiv.

Het is de bedoeling dat de 45 Oekraïners en 27 buitenlanders in quarantaine gaan in het medisch centrum van de Nationale Garde in Novi Sanzhari in de provincie Poltava. Gisteravond ontstond al commotie bij een ziekenhuis in Vinniki, provincie Lviv, naar aanleiding van het gerucht dat de 72 daar zouden worden ondergebracht. De ingang van het ziekenhuis werd geblokkeerd.

Vandaag zijn er protesten in Ternopil en Oboechov. De geruchtenmachine draait intussen op volle toeren. Zo zouden er al vier patiënten met het coronavirus in Oekraïne zijn. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat vanmiddag ontkend. President Volodimir Zelenski heeft de blokkades veroordeeld. Hij zegt zich te schamen. ''Pogingen om wegen en ziekenhuizen te blokkeren, om de terugkeer van Oekraïners naar Oekraïne te verhinderen - wij laten ons beslist niet van onze beste kant zien.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: