woensdag 19 februari 2020

Europese leden Veiligheidsraad verontrust over escalatie Oost-Oekraïne

Vijf Europese leden van de Veiligheidsraad hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de escalatie van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne, waar bij een bestorming van legerposities door de door Rusland aangestuurde rebellen aan Oekraïense kant een soldaat werd gedood en vier soldaten gewond raakten. Bij deze mislukte aanval kwamen ook vier rebellen om en raakten zes rebellen gewond.

''Wij wijzen de escalatie van gisteren af en roepen de strijdende partijen op om zich te houden aan het staakt-het-vuren en in het bijzonder Rusland roepen wij op om zijn aanzienlijke invloed op de gewapende groepen te gebruiken zodat die zich houden aan de Minsk-akkoorden. Na zes jaar oorlog is de bevolking in de bezette gebieden er slecht aan toe. Dat geldt vooral voor de meest kwetsbaren en de mensen die in de buurt van de frontlijn wonen, omdat zij onder constante angst leven voor beschietingen'', stellen de ambassadeurs van België, Estland, Frankrijk, Duitsland en Polen.

Zij spreken met name Rusland daar op aan. ''Door de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne met geweld aan te tasten, schendt Rusland de internationale regels.'' Ook veroordelen de vijf landen opnieuw de illegale annexatie van de Krim door Rusland. Door het oorlogsgeweld in de Donbas zijn 3,5 miljoen mensen daar aangewezen op humanitaire hulp.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: