maandag 10 februari 2020

Hongarije probeert oplossing taalkwestie te vinden

De Hongaarse onderwijsminister Hanna Novosad heeft vrijdag een nieuw voorstel gedaan om de impasse rond de taalkwestie te doorbreken. Op werkbezoek in Kyiv kwam ze met een alternatief voor het verplicht stellen van de Oekraïense taal vanaf de vierde klas op de scholen van de etnische Hongaren in de provincie Transkarpatië.

Novosad wil dat het Hongaars als voertaal op die scholen gehandhaafd blijft, maar dat er tegelijkertijd meer aandacht voor de Oekraïense taal komt. ''De etnische Hongaren moeten de Oekraïense taal machtig worden. Niet een beetje, maar op een hoog niveau. Dat komt iedereen ten goede'', aldus de Hongaarse minister.

In de westelijke provincie Transkarpatië wonen zo'n 150.000 etnische Hongaren. Onderzoek wees eerder uit dat in de grensstad Berehove 60 procent van de jongeren de Oekraïense taal niet machtig is. Sinds Oekraïne ruim een jaar geleden de nieuwe Onderwijswet invoerde, is het hommeles met Hongarije dat uit onvrede de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en de NAVO dreigt te blokkeren, mocht dat er al ooit van komen.

Volgens de Oekraïense vicepremier Dmitro Koeleba voor Europese en Euro-Atlantische Samenwerking wordt voortvarend gewerkt aan een wetsvoorstel om de rechten van etnische minderheden te garanderen. Hij zei dit op een gezamenlijke persconferentie met de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijarto die de taalkwestie voor het eerst aansneed en daarbij meteen dreigende taal uitte richting Oekraïne. Inmiddels slaat Szijarto een wat gematigder toon aan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: