woensdag 19 februari 2020

Escalatie Donbas: soldaat gedood, zes gewonden

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Een Oekraïense soldaat is gisteren om het leven gekomen bij één van de 22 aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Zes soldaten raakten gewond. De rebellen schoten met onder meer 122 en 152 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren en tankwapens. Ook werden pantserwagens door ze ingezet.

De aanvallen waren gericht tegen legerposities bij het stadje Popasna en de dorpen Berezove, Sjirokine, Pishtsjevik, Krimske, Novotoshkivske, Orichove, Choetir Vilni, Zolote-4, Loehanske en Novoloehanske. Gisterochtend bestormden rebellen de legerposities bij Orichove, in een poging om terrein te veroveren. De aanval werd afgeslagen, maar de aanval kostte wel het leven van een Oekraïense soldaat. Vier van de gisteren gewond geraakte soldaten liepen hun verwondingen bij deze aanval op.

Na middernacht vielen de rebellen soldaten bij het dorp Lebedinske aan met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweervuur. Daarbij vielen geen gewonden.

De separatisten beschuldigen op hun beurt het Oekraïense leger van escalatie. In het door hen bezette deel van de provincie Loehansk zou gisteravond een rebel gedood zijn bij een beschieting met een mortier richting het dorp Berezovske door het leger.

De separatisten in Donetsk melden achttien aanvallen van het leger op hun posities aan de noordkant van de stad Donetsk en de dorpen Holmovski, Dolomitne, Zajtseve, Leninske, Kominternove en Sachanka. In vijf dorpen zou de elektriciteit zijn uitgevallen door een beschieting, terwijl in Zajtseve vijf huizen schade opliepen. Het leger zou geschoten hebben met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers en artilleriegeweren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: