donderdag 20 februari 2020

Oekraïne eist onmiddellijk staakt-het-vuren van Rusland op zesde verjaardag Krim-bezetting

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken eist in een vanmorgen uitgegeven verklaring dat Rusland z'n internationale verplichtingen nakomt en er voor zorgt dat de separatisten in Oost-Oekraïne onmiddellijk stoppen met schieten. De verklaring komt op de dag dat het zes jaar geleden is dat Russische militairen de Krim en de marinehavenstad Sevastopol bezetten.

''Daarmee heeft Rusland de vrede en veiligheid op het Europese continent in gevaar gebracht'', valt in de verklaring te lezen. ''Rusland negeert als bezettingsmacht alle internationale verplichtingen. Wie vasthoudt aan z'n Oekraïense identiteit pleegt volgens de bezetters een ernstig misdrijf. De Krimtataren, de oorspronkelijke bewoners van het schiereiland, worden onderdruk. Politiek gemotiveerde vervolging op basis van gemanipuleerd bewijs is gewoon geworden, de bezetters dwingen inwoners om bij het Russische leger te gaan. Er is sprake van een systematische verplaatsing van Russische burgers naar de bezette gebieden, bedoeld om de samenstelling van de bevolking daar te veranderen. Oekraïense staatsburgers worden verplicht om een Russisch paspoort aan te vragen, terwijl de bezette gebieden in toenemende mate gemilitariseerd worden.''

Het ministerie roept de internationale gemeenschap in de verklaring op om meer politieke, diplomatieke en economische druk uit te oefenen op Rusland, zodat het Kremlin uiteindelijk besluit om Oekraïne met rust te laten, de illegaal gevangen genomen Oekraïners vrij te laten, de bezette gebieden te verlaten en te voldoen aan de internationale verplichtingen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: