vrijdag 31 januari 2020

RT meldt dood van MH17-verdachte Tsemach

De gehackte berichten van familieleden van Tsemach.
De Russische propagandazender RT heeft vanmiddag op haar website korte tijd melding gemaakt van de dood van Volodimir Tsemach, die verdacht wordt van betrokkenheid bij het neerschieten van vlucht MH17. Het bericht was gebaseerd op screenshots van gehackte berichten van familieleden van Tsemach waarin melding wordt gemaakt van zijn overlijden. Na pakweg vijf minuten werd het bericht verwijderd.

Tsemach zou afgelopen zondag 'voor zaken' naar Moskou zijn afgereisd. Het is onduidelijk of het bericht van zijn overlijden juist is en zo ja, onder welke omstandigheden de Oekraïner om het leven is gekomen.

De separatist Tsemach werd in juni vorig jaar ontvoerd vanuit het bezette deel van de provincie Donetsk ontvoerd naar regeringsgebied, waar hij werd vastgezet. Op 7 september werd hij uitgeleverd aan Rusland, in het kader van een grote gevangenenruil. Hij keerde nog diezelfde maand terug naar Donetsk.

In november gaf Tsemach te kennen dat hij wilde getuigen in het MH17-proces dat op 9 maart in Den Haag begint, hoewel hij zijn persoonlijke betrokkenheid bleef ontkennen. Hij wordt door het Nederlandse Openbaar Ministerie echter wel als verdachte gezien.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: