donderdag 1 februari 2018

Poolse senaat stemt voor wet 'Bandera-ideologie'

Na de Sejm heeft ook de Poolse Senaat afgelopen nacht het wetsvoorstel aangenomen waarmee het strafbaar wordt om de misdrijven te ontkennen die de Oekraïense nationalisten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben gepleegd tegenover etnische Polen in Oekraïne. Ook verbiedt het wetsvoorstel het verspreiden van de 'Bandera-ideologie', genoemd naar de nationalistische leider Stepan Bandera die ook in Oekraïne omstreden is. Het wetsvoorstel zet de verhoudingen tussen Polen en Oekraïne (weer) op scherp.

In hetzelfde wetsvoorstel die de 'Bandera-ideologie' veroordeelt, is ook vastgelegd dat inwoners van Polen noch de Poolse staat verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor misdrijven die door Nazi-Duitsland in Polen zijn gepleegd. Het betekent ook dat de concentratiekampen als die in Auschwitz niet 'Pools' genoemd mogen worden. Er staat zelfs een gevangenisstraf van drie jaar op.

De Israëlische regering heeft hiertegen al geprotesteerd. Het is nu aan de Poolse president Andrzej Duda om het wetsvoorstel al dan niet te bekrachtigen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: