vrijdag 28 februari 2014

Rusland geeft militaire actie op de Krim toe

Rusland heeft toegegeven dat het troepen heeft ingezet op de Krim. Dat zou zijn om ''de positie van de Zwarte Zeevloot te beschermen'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Oekraïense regering zou geïnformeerd zijn dat de troepenbewegingen slechts dit doel dienen en dat het niet gaat om een poging om het schiereiland te annexeren.

Oekraïne ziet het als een daad van agressie, maar Rusland denkt daar anders over. De militaire actie van vandaag zou geheel binnen het akkoord vallen waarbij Oekraïne een Russische marinebasis in Sevastopol toestaat.

Bron: The Telegraph

Toersjinov: 'Dit is het scenario van Abchazië'

Waarnemend president Oleksandr Toersjinov beschuldigt Rusland er van een conflict uit te lokken door de bezetting van het parlementsgebouw en andere overheidsgebouwen op de Krim te steunen. Gewapende mannen hebben ook het telecommunicatiebedrijf en twee vliegvelden bezet, waardoor vliegverkeer goeddeels onmogelijk is geworden.

"Het is het scenario van Abchazië'', aldus Toersjinov vrijdagavond. Hij had een boodschap voor de Russische president Vladimir Poetin: "Ik doe een beroep op president Poetin persoonlijk om te stoppen met deze provocaties, de militairen terug te halen uit de autonome Krimrepubliek en zich te houden aan eerder gemaakte afspraken.''

Toersjinov zei hulp van het Westen te verwachten om Oekraïne te beschermen. ''Ik herinner bij deze aan dat de Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië hebben beloofd dat zij de nationale veiligheid van ons land garanderen'', zei de interim-president met een verwijzing naar het verdrag dat in 1994 in Boedapest werd gesloten. Oekraïne gaf destijds alle kernwapens uit de Sovjet-periode op in ruil voor deze garantie.

De spoedzitting van de Verenigde Naties over de situatie in Oekraïne is volgens Toersjinov onder meer op zijn verzoek. ''Wij zullen onze onafhankelijkheid verdedigen en elke poging om een deel van ons land te annexeren zal ernstige gevolgen hebben.''

Bron: Kyiv Post

'Gewapende invasie' van 2.000 Russische militairen

Tweeduizend Russische soldaten zouden vrijdagavond het Oekraïense schiereiland de Krim proberen te bezetten. Zij zouden een 'gewapende invasie' voorbereiden. Dat melden de autoriteiten in Oekraïne, aldus het persbureau AFP vrijdagavond. SkyNews weet te melden dat er dertien Russische vliegtuigen vlakbij de basis in Sebastopol zouden zijn geland. Aan boord van elk vliegtuig zouden zich 150 militairen bevinden.  De Russische Zwarte Zeevloot heeft een basis in Sevastopol.

Intussen is het luchtruim boven het schiereiland gesloten. Dat zegt luchtvaartmaatschappij UIA. Het voormalige staatsbedrijf heeft vluchten van en naar de provinciehoofdstad Simferopol voor vrijdag en zaterdag geannuleerd. Wie het luchtruim boven de Krim heeft gesloten liet UIA in het midden. Een medewerkster van de hulplijn voor passagiers van het vliegveld van Simferopol sprak de sluiting vrijdagavond tegen. Volgens de vrouw zijn de vluchten geschrapt 'wegens de toestand op de Krim'.
Eerder op de dag betrokken Russische mariniers op de Krim stellingen rond twee vliegvelden in de buurt van Sebastopol.

De nieuwe machthebbers in Oekraïne voelen zich bedreigd door grote buur Rusland. De regering in Moskou wijst de omwenteling in Kiev af en heeft de etnische Russen op de Krim haar steun beloofd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vrijdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd bijeengekomen voor een besloten spoedvergadering over de crisis in Oekraïne.

Bron: NU.nl

Poetin: geen escalatie in Oekraïne

De Russische president Poetin heeft in telefoongesprekken met EU-leiders gezegd dat de situatie in Oekraïne niet moet escaleren. Hij sprak met de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Cameron en de voorzitter van de Europese Raad, Van Rompuy. Een woordvoerder van Merkel zei dat de bondskanselier haar zorgen over destabilisering van Oekraïne heeft geuit. Zij riep Poetin op elke stap te vermijden die escalatie in de hand kan werken. Ook wat betreft de situatie op de Krim vroeg zij Poetin terughoudend te zijn.

De uitspraken van Poetin lijken in strijd met de gebeurtenissen op de Krim vandaag. Bij twee belangrijke vliegvelden hebben gewapende militairen posities ingenomen. Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov zijn het Russische militairen. Die zouden ook een station van de kustwacht hebben omsingeld. Op andere plaatsen zijn Russische helikopters en pantserwagens gezien.

Volgens het persbureau Interfax worden er op het internationale vliegveld van Simferopol geen vluchten uit de Oekraïense hoofdstad Kiev meer toegelaten.

NOS-correspondent David Jan Godfroid, die in Simferopol is, zegt dat het gebouw van de Oekraïense staatstelevisie daar door een pro-Russische militie of Russische militairen is bezet. Gewapende pro-Russische milities bezetten gisteren het regionale parlement van de Krim.

Bron: NOS.nl

Russische legerhelikopters vliegen over Krim

Meer dan tien Russische legerhelikopters zijn vrijdag vanuit Rusland door het Oekraïense luchtruim boven de Krim gevlogen. Dat heeft de Oekraïense grenswacht gemeld. De helikopters vlogen op een kilometer hoogte. Ook zouden Russische militairen een Oekraïense grenswachteenheid hebben tegengehouden in de stad Sevastopol op het Oekraïense schiereiland. De vloot ontkende eerder op vrijdag dat militairen van het onderdeel iets te maken had met het bezetten van twee vliegvelden op de Krim.

Een basis van de kustwacht bij Simferopol zou ondertussen omringd zijn door ongeveer dertig Russische mariniers. Dat stelt de Oekraïense grenswacht. De militairen zouden gezegd hebben daar aanwezig te zijn om te voorkomen dat er wapens van de basis worden gestolen door extremisten. De Oekraïners hadden zich gebarricadeerd in hun grenspost. Voor de ramen plaatsten ze metalen schilden. Ze werden onder meer door scherpschutters in de gaten gehouden. Pas na onderhandelingen trokken de Russische militairen zich 25 meter terug.

De Oekraïense grensbewaking maakte ook melding van een incident in de ochtenduren met het Russische marineschip Ivanovets dat zonder toestemming de Balaklavabaai naderde en op enkele tientallen meters van de kade stopte. Er zou sprake zijn van een motorstoring.

Eerder op vrijdag riep de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov de hoofden van de veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor spoedberaad. Hij deed dat naar aanleiding van berichten dat Russische militairen in actie zijn gekomen op twee luchthavens op het Oekraïense schiereiland de Krim. Het Russische nieuwsorgaan RT meldt vrijdagmiddag dat de troepen zich inmiddels terugtrekken.

Het Oekraïense parlement wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de crisis te bespreken. Het Oost-Europese land spreekt van een ''gewapende invasie'' en ''bezetting''.

In de VN-Veiligheidsraad zijn onder meer Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië permanente leden. Oekraïne wil dat de Veiligheidsraad een afspraak uit 1993 bespreekt waarin staat dat de grote machten de territoriale integriteit van het land garanderen.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ukrinform, NU.nl

Zjirinovski gaat olie op vuur gooien op de Krim

De extreem-rechtse Russische politicus Vladimir Zjirinovski heeft aangekondigd dat hij vandaag naar de Krimrepubliek gaat ''om de Russen en onze marine in Sevastopol aan te moedigen", zoals zijn partijvoorzitter Igor Lebedev vanmiddag aan het persbureau Interfax liet weten. ''Wij laten onze mensen niet in de steek als ze in moeilijkheden zijn'', aldus Lebedev.

Het is Zjirinovski's bedoeling om inwoners van de Krim uit te leggen hoe ze snel een Russisch paspoort kunnen krijgen, maar hij wil ook agenten van de eergisteren door het Oekraïense parlement oproerpolitie Berkoet spreken. ''Wij nodigen ze uit om naar Rusland te komen'', aldus Lebedev die ook vice-voorzitter van het Russische parlement is. Vanuit de Krim wordt gemeld dat Zjirinovski een ontmoeting heeft met burgemeester Alexei Chali van Sevastopol en met parlementsleden.

Zjirinovski staat bekend om zijn controversiële uitspraken en zijn woede-uitbarstingen. Alhoewel hij van vaderszijde van Joodse komaf is, heeft hem dat er niet van weerhouden een aantal malen antisemitische uitlatingen te doen.

Na zijn controversiële uitspraken over de positie van de Kazachen in de geschiedenis werd hij in 2005 door de Kazachse autoriteiten tot persona non grata verklaard. Na controversiële uitspraken over Oekraïne tijdens het Russisch-Oekraïens gasconflict werd hij in 2006 ook in Oekraïne tot persona non grata verklaard, maar dit werd weer ingetrokken in 2007. In het verleden is Zjirinovski ook Bulgarije uitgezet na controversiële uitspraken en Duitsland heeft hem om die reden ook al eens de toegang tot het land geweigerd.

Bronnen: Interfax, Ukrajinska Pravda, Wikipedia

Klitsjko én Timosjenko willen president worden.

Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar heeft nogmaals bevestigd dat hij op zondag 25 mei meedoet aan de presidentsverkiezingen, evenals oud-premier Joelia Timosjenko. "Ik heb dat maanden geleden al aangekondigd. We hadden niet zo snel verkiezingen verwacht, maar dat heeft me niet op andere gedachten gebracht'', aldus Klitsjko vanmiddag.

Twee dagen geleden had hij contact gezocht met Timosjenko, die hem vertelde dat ook zij zich kandidaat stelt. Op een vraag van verslaggevers of het niet vreemd is dat twee partijen die elkaar zo hard nodig hebben in de huidige politieke situatie elk met een eigen kandidaat komen, zei Klitsjko dat dit geen problemen hoeft te geven. ''Als we maar open en eerlijk naar elkaar zijn en dat we verkiezingen transparante verkiezingen krijgen.''

De kandidatuur van de leider van de Moederlandpartij heeft hem wel verrast, moest Klitsjko erkennen. ''Er was nog geen enkele mededeling van haar kant geweest, maar ze bevestigde het in ons gesprek.''

De afgelopen zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj gaf vanmiddag tijdens een persconferentie in de Russische stad Rostov aan de Don te kennen dat hij zich niet kandidaat stelt bij de komende verkiezingen, aangezien hij zichzelf nog altijd ziet als de legitiem gekozen president van Oekraine.

Als eerste gaf de inmiddels afgetreden gouverneur Michail Dobkin van Charkiv aan dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen. Het gaat om een hardliner van Janoekovitsj' Partij van de Regio's. De vorige week aan de kant gezette minister van Sociale Zaken Natalia Korolevska beraadt zich nog op haar kandidatuur. Haar partij Voorwaarts Oekraïne! haalde de kiesdrempel niet bij de parlementsverkiezingen van oktober 2012 waarna ze wel minister werd in het tweede kabinet-Azarov.

Bron: Kyiv Post

donderdag 27 februari 2014

VS vragen Moskou om hulp inzake Oekraïne

De VS hebben Rusland om hulp gevraagd bij het stabiliseren van Oekraïne. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, donderdag gezegd tijdens een persconferentie in Washington. Hij had eerder op de dag gebeld met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Kerry stelde tevens dat dit niet het moment is voor ''provocatieve acties''. Lavrov zei daarop dat de Russische manoeuvres eerder gepland waren en niets met Oekraïne te maken hebben.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, had woensdag al verzekerd dat de oefeningen losstaan van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Bron: NU.nl

Janoekovitsj geeft morgen een persconferentie

De zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj zal vrijdag in het Zuid-Russische Rostov-on-Don een persconferentie houden. Dat melden diverse Russische persbureaus. Janoekovitsj is sinds vorige week zaterdag op de vlucht. Het Westen steunt de nieuwe interim-regering van Oekraïne, maar Rusland beschouwt de pro-Russische Janoekovitsj nog altijd als de legitieme president.

Russische media meldden donderdagochtend dat Janoekovitsj heeft gezegd dat hij zichzelf nog altijd als de president van Oekraïne beschouwt, en dat besluiten van de interim-regering niet legitiem zijn. Janoekovitsj zou voor 47 miljoen euro een huis nabij Moskou hebben gekocht.

Bronnen: NU.nl, Ukrajinska Pravda


Ontevreden betogers leggen banden bij parlement

Circa honderd betogers van EuroMaidan hebben donderdagavond een waarschuwing afgegeven aan het parlement door zo'n honderd autobanden bij het parlementsgebouw in Kiev te deponeren en posters op te hangen waarmee wordt opgeroepen tot het houden van vervroegde parlementsverkiezingen.

Er is ontevredenheid over de huidige gang van zaken die onvoldoende tegemoet zou komen aan de eisen van de betogers die willen dat er een geheel nieuwe koers wordt ingeslagen. Ook vragen zij zich af waarom de mensen die verantwoordelijk waren voor het bloedbad van afgelopen week nog altijd op vrije voeten zijn.

Bron: Kyiv Post

Parlement Krimrepubliek ontslaat kabinet

Het parlement van de autonome Krimrepubliek heeft donderdagmiddag in een spoedzitting besloten het kabinet van premier Anatoli Mohiljov met onmiddellijke ingang te ontslaan. Ook moet er een referendum komen op 25 mei, tegelijk met de presidentsverkiezingen in Oekraïne, over de toekomstige status van de Krimrepubliek, in het bijzonder of die zich los moet maken van Oekraïne. De besluiten werden genomen met een meerderheid van 55 van de 64 parlementsleden.

Refat Tsjoebarov, de leider van de Krimtataren, verwacht dat de donderdag genomen besluiten de eerste stap zijn op weg naar een afscheiding van de Krimrepubliek. ''De tweede stap is de daadwerkelijke afscheiding en vervolgens wordt een ander land om steun gevraagd", schetst Tsjoebarov het toekomstscenario.

Als het parlement het quorum voor een volgende vergadering weet te halen, dan verwacht Tsjoebarov dat er een nieuw kabinet wordt gevormd. ''Er wordt volop gelobbyd en er zijn garanties van buitenaf.'' Zelf besloten Tsjoebarov en zijn medestanders niet aan de parlementsvergadering mee te doen, omdat zij niet ''met het pistool op de borst'' gedwongen willen worden om besluiten te nemen waar ze niet achter staan.

Donderdagochtend vroeg namen twee zwaarbewapende groepen van elk vijftig personen de gebouwen in van het parlement en het kabinet in Simferopol. Het zou om agenten van de oproerpolitie Berkoet gaan die sinds gisteren werkloos zijn, aangezien de Berkoet met onmiddellijke ingang is opgeheven. Ze stellen geen eisen en willen evenmin onderhandelen. De politie heeft het gebied rond beide gebouwen afgezet. Zowel Mohiljov als zijn opponent Tsjoebarov hebben iedereen opgeroepen de kalmte te bewaren en geen ondoordachte dingen te doen.

Er wappert geen Oekraïense vlag meer op de overheidsgebouwen in Sevastopol, de havenstad die zowel de basis is van de Russische als de Oekraïense marine. Toen de vlag bij het stadhuis omlaag ging, werd dat door een grote schare toeschouwers in de Leninstraat met luid gejuich begroet. Eerder was ook al de Oekraïense vlag gestreken bij het provinciehuis.
Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Ukrinform

Ook Russische Zwarte Zeevloot is 'op oefening'

Niet alleen het westelijke interventieleger van Rusland is op oefening, maar ook de Zwarte Zeevloot. Van een bedreiging richting Oekraïne is volgens de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie geen sprake. "Het gaat om een normale oefening, waarbij ook de gevechtseenheden betrokken zijn. Daar gaat geen enkele dreiging van uit'', aldus Antonov.

De Oekraïense regering waarschuwde donderdagmiddag dat de Russische marine zich niet buiten de marinebasis mag begeven. Gebeurt dat wel, dan wordt dat beschouwd als militaire agressie. Antonov: "Wij houden ons aan de regels zoals die in 1997 zijn afgesproken. We zitten qua materieel en personeelssterkte zelfs nog onder de toen afgesproken aantallen.''

Bron: Kyiv Post

NAVO-chef bezorgd om gebeurtenissen Krim

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft Rusland opgeroepen om niet tot een actie over te gaan die leidt tot verdere escalatie op de Krim. ''Ik maak mij ernstig zorgen om de meest recente gebeurtenissen op de Krim. De gewapende bezettingsactie van vanmorgen is gevaarlijk en onverantwoordelijk'', aldus Rasmussen bij de opening van een vergadering van de NAVO-commissie voor Oekraïne. 

Rasmussen spoorde ook de Oekraïense regering aan om het democratiseringsproces snel verder vorm te geven. "Ik roep alle partijen op om de confrontatie te vermijden, af te zien van provocaties en te gaan overleggen.''

Bron: Kyiv Post

Krim: 'Bezetting door 120 goedgetrainde mannen'

Het regeringsgebouw en het parlementsgebouw zijn afgelopen nacht bezet door tenminste 120 zwaarbewapende mannen. Het gaat volgens de voormalige premier van de Krimrepubliek Serhei Koenitsin, tegenwoordig parlementslid voor Oedar, om mannen die goedgetraind zijn en beschikken over automatische wapens, granaatwerpers en machinegeweren. "Voldoende om het een maand lang uit te houden'', meent Koenitsin. De bezetters weigeren om te onderhandelen.

Aan het begin van de middag verzamelden zich circa 400 jonge mannen met vlaggen van Rusland en de Krimrepubliek. Ze zijn door het politiecordon gebroken, scanderen 'Rusland, Rusland!', maar ondernemen verder nog niets.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische zaakgelastigde Andrei Vorobjev gewezen op het verdrag van 31 mei 1997 waarmee beide landen beloven elkaars grenzen en soevereiniteit te respecteren. De Russische ambassadeur is niet in Kiev, want hij werd zaterdagavond 'voor overleg' teruggeroepen naar Moskou.

Het Wereldcongres van Tataren heeft zijn bezorgdheid uitgesproken nu de Krimtataren in het spanningsveld tussen Rusland en Oekraïne zijn beland. ''Wij als Tataren volgens de huidige gebeurtenissen met grote bezorgdheid. Die gebeurtenissen hebben in de afgelopen dagen een dramatische wending genomen nu extremistische krachten zich er mee zijn gaan bemoeien'', valt te lezen in een verklaring van het Wereldcongres.

De Krimtataren hebben in de geschiedenis al zoveel te verduren gehad. Zij werden verdreven, keerden terug naar hun moederland en bouwden daar hun leven weer op. Nu worden ze een speelbal van het politieke radicalisme van Maidan en de belangengroepen die nu op de Krim actief zijn.'' Het Wereldcongres meent dat het welzijn van de Krimtataren af hangt van goede relaties met zowel Rusland als Oekraïne.

Bij de betogingen pro en contra Rusland zijn woensdag twee mensen om het leven gekomen. Een oudere man bezweek aan een hartaanval, een vrouw werd vertrapt in de menigte. Er vielen ook 35 gewonden.

Bron: Interfax

Janoekovitsj zoekt bescherming in Rusland

Viktor Janoekovitsj beschouwt zichzelf nog altijd president van Oekraïne. Hij wijst er in een donderdagmorgen afgegeven verklaring op dat hij tenslotte democratisch verkozen is. Janoekovitsj verblijft momenteel in een luxe kuuroord nabij de Russische hoofdstad Moskou, waar hij de bescherming geniet van de autoriteiten. Op zijn eigen verzoek, aldus Janoekovitsj die zich bedreigd voelt door ''extremisten''. Het persbureau Interfax heeft de bevestiging daarvan gekregen van de autoriteiten.

De zaterdag door het parlement afgezette president kijkt met wrok terug op de gebeurtenissen eind vorige week, toen hij eerst meende een akkoord over een geleidelijke machtsovergang te hebben gesloten en een dag later niets meer in handen had omdat hij er zelf vandoor ging en tot vanochtend spoorloos was. Omdat hij niets meer van zich liet horen en daarmee zijn plicht verzaakte, zette het parlement hem vervolgens af.

Janoekovitsj vindt alle in zijn afwezigheid genomen parlementsbesluiten onwettig. Hij wil nog altijd het vrijdagmorgen in aanwezigheid van drie EU-ministers en een vertegenwoordiger van de Russische regering bereikte akkoord uitvoeren. "Ik verklaar plechtig dat ik daarvoor tot het einde toe wil vechten'', aldus Janoekovitsj. "Als rechtmatig verkozen president heb ik niet toegestaan dat het leger ingreep bij binnenlandse gebeurtenissen. Als iemand anders wel zo'n opdracht geeft aan het leger, de staatsveiligheidsdienst of de politie, dan is dat illegaal en zelfs misdadig.''

Beoogd premier Arseni Jatsenjoek reageert op de verklaring van Janoekovitsj dat hij niet langer de rechtmatige president is, maar iemand die wordt gezocht vanwege het plegen van misdrijven. ''Hij wordt verdacht van het plegen van massamoord, een misdrijf tegen de mensheid.''

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

President: 'Ga niet van Russische basis af''

Interim-president Oleksandr Toersjinov heeft de militairen van de Russische Zwarte Zeevloot op de Krim opgeroepen om op hun basis te blijven. ''Elke beweging van gewapende militairen buiten de basis wordt gezien als een militaire aanval'', waarschuwde Toersjinov vanmorgen in een toespraak tot het parlement.

Bron: Kyiv Post

Tsjetjeense leider wil Russen te hulp schieten

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov wil de rechten van de Russisch-sprekende bevolking van de Krim beschermen. "Als het nodig is, dan kom ik ze helpen. We komen op voor de rechten van Russen, Kozakken en Tsjetsjenen, waar ze ook mogen wonen'', aldus Kadirov tegenover journalisten.

Niet dat hij iets tegen Oekraïners heeft, trouwens. "Ik heb Oekraïense vrienden, ik mag ze en ik betreur wat er de afgelopen tijd in hun land is gebeurd.'' Kadirov constateert echter ook dat meerderheid van de mensen op de Krim Russen en Kozakken zijn. "Zo nodig gaan we als waarnemers. Zo nodig om de vrede te bewaren of we gaan als soldaten om de mensen daar te beschermen.''

Kadirov doet ook een oproep aan de Krimtartaren om de spanningen niet op te voeren. ''De mensen die gisteren naar het plein bij het parlementsgebouw in Simferopol kwamen om daar te zeggen dat ze in het verleden zijn gedeporteerd, stoken alleen maar de gemoederen op. Wij als Tsjetjeense bevolking zijn ook gedeporteerd. Als iemand zich daar ongelukkig onder voelt, dan moet hij dat op het juiste moment aankaarten. Dat is niet nu, zeker niet als dat op straat gebeurt.''

Bron: Interfax

Parlementsgebouw de Krim bestormd

Tientallen gewapende pro-Russische activisten hebben op het schiereiland Krim, in Oekraïne, het regionale overheidsgebouw en het parlementsgebouw bestormd. Ooggetuigen melden volgens AFP dat de Russische vlag op het dak van het regeringsgebouw wappert. De deuren van het gebouw lijken gebarricadeerd.

De Oekraïense veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht. "Maatregelen zijn getroffen om op te treden tegen extremistische acties en te voorkomen dat er een gewapende confrontatie komt in het centrum van de stad", aldus de interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov.

Persbureau AP meldt dat de mannen zwarte en oranje linten op hun kleding droegen: een Russisch symbool voor de overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De activisten zouden ook een bord hebben neergezet met de tekst: "De Krim is Rusland".

In het zuidoosten van Oekraïne braken woensdag ongeregeldheden uit. Daarbij zijn aanhangers van de nieuwe machthebbers in Kiev en hun pro-Russische tegenstanders slaags geraakt.

In Simferopol, de hoofdstad van de regio, trok een boze menigte woensdag naar het regionale parlementsgebouw om haar onvrede te uiten over de machtswisseling in Kiev. Daar is in het afgelopen weekeinde de regering van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val gebracht door een coalitie van pro-Europese democraten en extreemrechtse Oekraïense nationalisten.

Russisch sprekenden vrezen te worden gemarginaliseerd in het nieuwe Oekraïne. Ongeveer 60 procent van de bevolking van Krim is etnisch Russisch. Sebastopol is nog steeds de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot en circa driekwart van de bevolking bestaat uit etnische Russen.

Aanhangers van de nieuwe machthebbers zijn op de Krim onder anderen Krim-Tataren. Dat is een kleine inheemse bevolkingsgroep die nog maar mondjesmaat op Krim aanwezig, mede omdat dictator Jozef Stalin de Krimtataren in 1944 liet wegvoeren.

De Krim werd in 1921 een socialistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie. In 1954 heeft de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, zelf een Oekraïener, de Krim laten indelen bij de Oekraïense deelrepubliek. Dat deed hij volgens hardnekkige geruchten toen hij stomdronken was.

Bron: NOS.nl

woensdag 26 februari 2014

Amerika, VN en NAVO volgen situatie op de voet

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft woensdag het Kremlin gewaarschuwd heel voorzichtig te zijn met de beoordeling van de situatie in Oekraïne. Er is geen enkele reden dat de VS en Rusland in een soort Koude Oorlog geraken, vindt Kerry. Hij beklemtoonde wel dat Rusland de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne moet respecteren en beter moet luisteren naar de Oekraïners die hun onwil tot hervormen duidelijk hebben gemaakt.

Het Witte Huis in Washington heeft in een verklaring bovendien beklemtoond dat "buitenstaanders in de regio" de grenzen van Oekraïne moeten eerbiedigen. De Amerikaanse regering reageerde hiermee op het nieuws dat Rusland troepen in paraatheid brengt met het oog op de toestand in Oekraïne, zonder dat land overigens te noemen.

Volgens het Kremlin hebben extreem rechtse krachten een politiek akkoord getorpedeerd dat afgelopen week vrijdag in Kiev werd gesloten onder leiding van Europese ministers. In het akkoord werden de belangrijkste eisen van de oppositie ingewilligd. Maar anti-Russische extremisten hebben de macht gegrepen in Kiev, volgens het Kremlin. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei woensdag tegen zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier dat hij zich erg bezorgd maakt over het feit dat het akkoord helemaal niet wordt uitgevoerd.

Met name op de Krim is de situatie gespannen. De Oekraiense regering heeft met de Verenigde Naties afgesproken dat die de situatie op het schiereiland nauwlettend in de gaten houdt. De ministers van Defensie van de NAVO-landen kwamen woensdagmiddag bijeen om de situatie in Oekraine te bespreken. Geconstateerd werd dat een onafhankelijk Oekraine essentieel is voor de politieke verhoudingen in Europa. De vorming van een nieuwe regering die hervormingen gaat doorvoeren, werd toegejuicht.

Bronnen: NU.nl, Interfax, Kyiv Post

Jatsenjoek beoogd premier, Tarasjoek vice-premier

Arseni Jatsenjoek is de beoogd premier. De fractievoorzitter van de Moederlandpartij in het parlement werd woensdagavond als zodanig voorgesteld op het podium op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Boris Tarasjoek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wordt vice-premier en heeft als taak de aansluiting bij Europa te realiseren. Joeri Prodan is de beoogde minister voor Energie, terwijl Dmitro Boelatov minister van Jeugd en Sport wordt, als het parlement de voordracht morgen volgt. Boelatov was de leider van AutoMaidan die werd ontvoerd en met een afgesneden oor wist te overleven.

Andrei Paroebii wordt secretaris en daarmee hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, terwijl Oleksandr Shlapak is voorgedragen als minister van Financien. Pavlo Petrenko is de beoogde minister van Justitie, terwijl Pavlo Sheremet het ministerschap van Economische Zaken is toebedacht. Serhei Kvit wordt de nieuwe minister van Onderwijs en Wetenschappen, Oleh Moesii minister van Volksgezondheid, Ljoedila Denisova krijgt Sociale Zaken en Andrei Mochnik Milieu.

Andrei Deschitsja wordt minister van Buitenlandse Zaken, Oleksandr Mirni minister van Landbouw en Ostap Semerak minister zonder portefeuille. Olha Bohomolets, in de roerige voorbije weken hoofd van de medische dienst van Maidan, wordt vice-premier met daarbij de portefeuille Humanitaire Zaken. Volodimir wordt vice-premier met Regionale Zaken in zijn portefeuille en Oleksandr Sich wordt eveneens vice-premier. Arsen Avakov is al waarnemend minister van Binnenlandse Zaken en dat blijft hij, zo is de bedoeling. Over de benoeming van Leonid Kostjoestsjenko als minister van Infrastructuur wordt nog beraadslaagd. Opvallend is de afwezigheid van prominente Oedar-leden in het nieuwe kabinet.

De namen van de beoogde ministersploeg werden opgelezen door enkele leiders van EuroMaidan ten overstaan van tienduizenden op het Onafhankelijkheidsplein. Die bleken niet erg blij met de twee mannen die de nieuwe regering gaan leiden: interim-president Oleksandr Toersjinov, sinds vandaag ook legeraanvoerder en bovendien parlementsvoorzitter en Arseni Jatsenjoek, die enkele dagen eerder nog sprak van ''politieke zelfmoord'' door het nieuwe kabinet aan te voeren dat allerlei noodzakelijke, maar ongetwijfeld impopulaire maatregelen moet nemen. Beiden werden ontvangen met boe-geroep dat weinig goeds belooft voor de nabije toekomst.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Politie mag geen geweld gebruiken op de Krim

De politie heeft opdracht gekregen om aanvaringen met de pro-Russische betogers op de Krim en in de havenstad Sevastopol te voorkomen. Ze mag zeker geen geweld gebruiken, aldus waarnemend minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. Het is geen teken van zwakte, aldus Avakov. "We moeten ons verstand gebruiken. Alleen zonder geweld kunnen we dit tot een goed einde brengen.''

Hij gaf ook aan dat een aantal parlementsleden onder leiding van Andrei Sentsjenko naar de Krim is afgereisd. Zij moeten gaan bemiddelen tussen de pro-Russische krachten en de mensen die bij Oekraine willen blijven.

Tijdens de schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van afscheiding overleed een oudere man aan een hartaanval. Zeven anderen raakten gewond en kregen medische hulp.

Parlementslid Sergei Tigipko van de Partij van de Regio's heeft woensdag een oproep gedaan om niet langer in te spelen op separistische gevoelens. ''Dat scenario gaat niet werken, de Krim blijft deel uitmaken van Oekraine'', aldus Tigipko. Hij veroordeelde ook de roep vanuit het buitenland om Oekraine op te delen. ''Ons volk maakt dat zelf wel uit, zonder hulp van buitenaf."

Bron: Kyiv Post, Interfax

Maidan wijst kandidaat-ministers aan

De leiding van Maidan heeft zes kandidaten aangewezen voor het nieuwe kabinet en voor de Nationale Veiligheidsraad. Jevhen Nishtsjoek wordt voorgedragen als minister van Cultuur, oprichter Pavlo Sheremeta van de businessopleiding Mohila in Kiev als minister van Economische Zaken en Dmitro Boelatov, de leider van AutoMaidan, als minister van Sport.

Andrei Paroebi, de leider van Maidan, wordt voorgesteld als het nieuwe hoofd van de Nationale Veiligheidsraad met als plaatsvervangers Viktoria Sioemar (Instituut voor Massadmedia) en Dmitro Jarosh (de rechtse Pravi Sector). Volgens Maidan is de lijst nog niet definitief.

Bron: Western Information Center

Kolo wil kabinet 'met vertrouwen van het volk'

Een kabinet dat het vertrouwen van het volk heeft, kan niet bestaan uit de rijkste inwoners van het land, van mensen die in overheidsdienst zijn of die deel uitmaakten van de regering vanaf 2010, het jaar waarin Viktor Janoekovitsj aan de macht kwam. Het zijn de criteria die de belangenorganisatie Kolo stelt aan het nieuwe kabinet.  een nieuwe overkoepeling van de organisaties die in de afgelopen drie maanden deel uitmaakten van het anti-regeringsprotest.

Ministers moeten van Kolo tenminste zeven jaar werkervaring in een bepaalde sector hebben, met uitzondering van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatsveiligheidsdienst SBU. Ook is tenminste vijf jaar leidinggevende ervaring nodig en mogen kandidaat-ministers niet in opspraak zijn gekomen doordat ze de mensenrechten hebben geschonden.

"Wij streven naar een kabinet dat bestaat uit erkende vakspecialisten die bovendien een onberispelijke staat van dienst hebben. Wij willen geen partijmensen aan het roer zien'', aldus een woordvoerder van Kolo. De nieuwe organisatie wordt in ieder geval serieus genomen door waarnemend minister van Financien Joeri Kolobov. Die nodigde vertegenwoordigers van Kolo uit voor een gesprek dat liefst vier uur duurde.

Bron: Kyiv Post

Communistische Partij wordt wellicht verboden

Vier parlementsleden van de voormalige oppositie hebben een wetsvoorstel ingediend om de Communistische Partij te verbieden. De opstellers van het voorstel wijzen op de destructieve rol die de communisten in de geschiedenis van Oekraine hebben gehad, terwijl ze nog steeds de verdreven president Viktor Janoekovitsj steunen. De Communistische Partij heeft 32 zetels in het parlement.

In de van luxe overlopende huizen van partijleider Petro Simonenko en zijn zoon werd afgelopen week ingebroken en er werd brand gesticht. Sinds het begin van het anti-regeringsprotest eind november zijn meer dan honderd standbeelden van de eerste Sovjet-leider Lenin omver gehaald in het oosten en zuiden van het land.

Bron: Western Information Center

Spanning loopt op door legeroefening Rusland

De Russische president Vladimir Poetin wil dat de paraatheid van troepen in het midden en het westen van Rusland wordt getest door een grootschalige militaire oefening. Dat meldt het Russische persbureau Interfaxop basis van verklaringen van de minister van Defensie, Sergei Shoigu. De militaire oefening begint vrijdag en zal vier dagen duren, meldt persbureau AP.

Schepen in de Baltische Zee en de noordelijke Russische vloot zullen meedoen aan de oefening, evenals de luchtmacht. Ook zullen sommige militairen schietoefeningen moeten doen. Minister Shoigu sprak niet over een verband met de ontwikkelingen in buurland Oekraïne. Poetin heeft sinds 2012 verschillende keren het bevel gegeven om de troepen in diverse delen van het land gevechtsklaar te maken.

De Verenigde Staten en de EU hebben Rusland al gewaarschuwd dat het land geen militaire interventie moet overwegen. Russische overheidsfunctionarissen hebben eerder gezegd niet te zullen ingrijpen in Oekraïne, maar premier Dmitri Medvedev verklaarde maandag dat de Russische belangen en burgers in Oekraïne in het geding zijn.

Intussen is de sfeer in de zuidelijke stad Simferopol uitermate gespannen. Door voor- en tegenstanders van afscheiding van de autonome Krimrepubliek wordt gedemonstreerd bij het parlementsgebouw. De Krimtartaren, die bij Oekraine willen blijven, hebben besloten niet mee te doen aan een spoedzitting van het parlement.

Parlementsvoorzitter Volodimir Konstantinov ontkende woensdagmiddag berichten in de media dat de afscheiding van de Krimrepubliek op de agenda staat. "Het is een provocatie van de corrupte politici die onder invloed staan van de Donbas'', aldus Konstantinov met een verwijzing naar het gebied waar de zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj zijn machtsbasis had.

Bronnen: NU.nl, Interfax, Western Information Center

Protesten pro en contra bij parlement de Krim

Tussen de 4.000 en 5.000 Krimtartaren en aanhangers van de beweging EuroMaidan-Krim hebben zich voor het gebouw van de Hoge Raad verzameld om daar te protesteren tegen de weigering van het parlement van de autonome Krimrepubliek om de nieuwe Oekraïense regering te erkennen. Het parlement komt vandaag in een spoedzitting bijeen. De menigte heeft talloze vlaggen van zowel Oekraïne als de Krimtartaren bij zich. Er worden leuzen geroepen als 'Leve Oekraïne!'en 'De Krim is geen Rusland!'.

Er staan echter ook tussen de 600 en 700 aanhangers van pro-Russische organisaties en de Russsiche Eenheidspartij die achter het besluit van het parlement staan om de nieuwe regering niet te erkennen. Zij hebben Russische vlaggen bij zich. Twee politiecordons proberen de beide groepen met niet al te veel succes van elkaar te scheiden. Er hebben zich al diverse kleine vechtpartijen voorgedaan.

De autonome Krimrepubliek maakt sinds 1954 deel uit van Oekraïne, destijds een deelrepubliek van de Sovjet-Unie. In dat jaar deed Sovjet-leider Nikita Chroestjov de Krim 'cadeau' aan Oekraïne. In 1992 kreeg de Krimrepubliek autonomie binnen Oekraïne.

Bron: Interfax

Oud-presidenten bezorgd om separatisme

De oud-presidenten Viktor Joestsjenko, Leonid Koetsjma en Leonid Kravtsjoek maken zich zorgen om het Russische voorstel voor een referendum over een eventuele aansluiting van de Krimrepubliek bij Rusland. "Het is een van de meest verontrustende berichten van de afgelopen dagen dat de separistische sentimenten in het zuiden en oosten van Oekraïne worden aangewakkerd'', aldus de drie in een verklaring.

De drie voormalige presidenten zien de oproep tot een referendum of een verzoek van het parlement van de autonome Krimrepubliek om aansluiting bij Rusland als een aanval om de grondwet en aantasting van de Oekraïense soevereiniteit. Joestsjenko, Koetsjma en Kravtsjoek zien ook de vorming van een federatie als een gevaar voor het zelfstandig voortbestaan van Oekraïne. Zij willen daarom een onderzoek van de staatsveiligheidsdienst SBU en het Openbaar Ministerie of de mensen die hier op aandringen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De drie oud-presidenten hebben zich met name in januari nadrukkelijk bemoeid met het zoeken naar een oplossing voor de politieke crisis door steeds opnieuw aan te dringen op onderhandelingen tussen hun opvolger Viktor Janoekovitsj en de oppositie.

Bron: Ukrinform

Russische poging om de Krim 'los te weken'

Russische parlementsleden hebben overleg gevoerd met parlementsleden van de autonome Krimrepubliek in de stad Simferopol. Dat meldt de plaatselijke journalist Oleg Krioesjkov. Er zou gesproken zijn over het verstrekken van paspoorten aan inwoners van de Krim volgens een versnelde procedure. Ook zou de bevolking op de Krim een referendum moeten houden over de vraag of de Krimrepubliek deel moet blijven uitmaken van Oekraïne of dat aansluiting wordt gezocht bij Rusland. In het laatste geval zou de Russische regering daarover op heel korte termijn een besluit nemen.

De derde kwestie die aan de orde kwam, was de Russische eis dat de Oekraïense oppositie alsnog gehoor geeft aan het akkoord dat afgelopen vrijdag werd gesloten met president Viktor Janoekovitsj. Dat akkoord voorzag in een geleidelijke overgang naar een andere regering en niet, zoals vrijdag en zaterdag gebeurde, een radicale omslag.

De twee vertegenwoordigers van de Krimrepubliek aarzelden om in te stemmen met het Russische aanbod, aldus verslaggever Krioesjkov. Eerder verstrekte Rusland op grote schaal paspoorten aan inwoners van Abchazië en Ossetië. Vervolgens, toen het conflict tussen Tbilisi en Moskou in de zomer van 2012 escaleerde, werd het grote aantal Russische paspoortbezitters gebruikt om de inval van het Russische leger in Georgië te rechtvaardigen.

Bron: Ukrajinska Pravda

dinsdag 25 februari 2014

Oekraïense hrivnia raakt veel van z'n waarde kwijt

De koers van de hrivnia daalt razendsnel en is al bijna aanbeland op het recordniveau van 2008 beland, toen de Oekraïense economie forse klappen opliep door de wereldwijde economische crisis. De koers van de hrivnia lag dinsdag tussen de 13,31 en 13.45 voor een euro. Dat was op 21 november, aan het begin van de politieke crisis, nog 11,07 hrivnia voor een euro.

Het levensgrote risico van een nationaal bankroet heeft zowel particulieren als bedrijven er toe gebracht om hun banktegoeden in Amerikaanse dollars of euro's om te zetten. Dat heeft geleid tot een grotere vraag naar deze buitenlandse valuta en een verminderde vraag naar hrivnia's. De nationale bank NBU zou moeten ingrijpen, maar het is nog niet duidelijk of de nieuwe leiding bereid is de voorraad dollars en euro's aan te spreken. Door meer buitenlandse valuta op de markt te brengen, daalt de koers van de dollar en de euro ten opzichte van de hrivnia.

Bron: Kyiv Post

Jefremov doet zijn beklag bij Ashton

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's heeft Eurocommissaris Catherine Ashton uitgelegd dat de voorlopige regering de radicalen niet in de hand heeft. Hij en zijn fractiegenoten zouden met het pistool op de borst hun parlementaire werk moeten doen. De bijeenkomst met Ashton werd ook bijgewoond door de parlementsleden Oleksandr Volkov en Joeri Voropajev, EU-ambassadeur Jan Tombinski en twee andere EU-medewerkers.

De Partij van de Regio's heeft zich volgens Jefremov neergelegd bij huidige gang van zaken en is nu in de oppositie. Hij liet echter ook weten dat druk wordt uitgeoefend op de parlementsleden van zijn partij en hun gezinsleden. "Dit is zo geen democratie'', aldus Jefremov die een beroep op de Europese Unie deed om er bij de nieuwe regering op aan te dringen dat die de radicale krachten beteugelt.

Intussen heeft interim-president Oleksandr Toersjinov dinsdag een ontmoeting gehad met de aanvoerders van leger en politie. Zij hebben besproken hoe ze om zullen gaan met pogingen om het land op te delen, met name in de autonome Krimrepubliek. Ook werd besproken hoe het leven in Oekraïne weer genormaliseerd kan worden.

De stafchef van ex-president Viktor Janoekovitsj is beschoten en raakte daarbij gewond, al vallen zijn verwondingen mee. ''Van levensgevaar is geen sprake'', zei zijn woordvoerder Artjom Petrenko over Andrei Klioejev die tot eind januari secretaris van de Nationale Veiligheidsraad was. Klioejev staat niet op de lijst van vijftig voormalige officials die samen met Janoekovitsj verantwoordelijk worden gehouden voor de circa 100 doden en 2.000 gewonden. Journalisten menen echter wel bewijs te hebben gevonden van zijn betrokkenheid bij de aanval van de oproerpolitie op de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev op 30 november.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Sikorski: regering moet met Rusland gaan praten

De nieuwe regering doet er goed aan om met Rusland in gesprek te gaan. Dat is het welgemeende advies van de Poolse minister Radoslaw Sikorski, een van de drie ministers van Buitenlandse Zaken die vrijdag een akkoord wisten te bereiken tussen de regering en de oppositie van dat moment.

"Rusland is een belangrijk buurland voor Oekraïne, zoals Polen dat ook is. Want Oekraïne heeft de huidige, sinds enkele weken verlaagde gasprijs hard nodig en zit er bovendien niet op te wachten dat Rusland inzet op een opdeling van het land'', zei Sikorski dinsdagmiddag in een door CNN uitgezonden interview. De Poolse minister wees er op dat er genoeg capabele mensen die weten waar ze mee bezig zijn, die het vertrouwen van het Westen hebben en bovendien in staat zijn om met Rusland in gesprek te gaan.

Sikorski zei ook dat het voor alle partijen belangrijk is om Oekraïne zelfstandig en ongedeeld voort te laten bestaan. "Het is een groot land. Oekraïne heeft meer dan 40 miljoen inwoners. Dit is geen Transnistrie, geen Georgië. En dreigen met opdeling is een levensgevaarlijk spel.'' Hij wees er ook op dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland alle drie de onafhankelijkheid van Oekraïne hebben gegarandeerd toen het land vrijwillig afstand deed van alle kernwapens. We moeten ook Rusland houden aan het destijds in Boedapest gesloten verdrag."

De Poolse minister heeft geen enkele twijfel bij de legitimiteit van de voorlopige regering. ''Het parlement is democratisch gekozen, de voorzitter en waarnemend president is door het parlement gekozen.''

Bron: Kyiv Post

Klitsjko kandidaat voor presidentschap

Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen op zondag 25 mei."Ik ga er vanuit dat de regels van het politieke spel zijn veranderd, voor het eerst in de geschiedenis van ons land. Er moet gerechtigheid komen, daar wil ik voor strijden", aldus Klitsjko. Het is vandaag de eerste dag van de verkiezingscampagne. Gisteren liet gouverneur Dobkin van de provincie Charkiv al weten dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen.

Het parlement heeft de verkiezingen voor een nieuwe burgemeester en gemeenteraad van de hoofdstad Kiev eveneens vastgesteld voor zondag 25 mei. Er was een ruime meerderheid voor, 331 van de 363 aan de stemming deelnemende parlementsleden. De laatst door de inwoners gekozen burgemeester Leonid Chernovetski trad begin juni 2012 af. De termijn van de gemeenteraad liep op 2 juni 2013 af, waarna het parlement het niet eens kon worden over een nieuwe verkiezingsdatum.

Bron: Kyiv Post

'Nauwe samenwerking Rusland en EU nodig'

De situatie in Oekraïne kan volgens de Luxemburgse minister Jean Asselborn van Buitenlandse Zaken alleen stabiliseren als Rusland en de Europese Unie nauw samenwerken. Hij zei dit na afloop van een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov. Hasselborn zei niet alleen zijn persoonlijke mening te vertolken, maar die van de hele Europese Unie.

Asselborn heeft volgens The Voice of Russia aan Lavrov gevraagd om diens regering bereid is om financiële steun aan Oekraïne te geven, aangezien het land op de rand van een bankroet staat. Er is direct 25 miljard euro nodig om dat te voorkomen. De Luxemburgse minister hield zijn Russische collega voor dat het het beste is als meerdere landen bijspringen en dat ook Rusland daarvan deel uitmaakt.

Bronnen: Interfax, Voice of Russia

'Shell moet schaliegascontract opzeggen'

Nu de regering van Viktor Janoekovitsj is verdreven, acht Milieudefensie het moment gekomen dat Shell het schaliegascontract met het vorige regiem, verbreekt. Deze overeenkomst uit januari 2013 voor grootschalige gaswinning zou leiden tot milieuvervuiling en er bestaat bovendien een sterk vermoeden van corruptie. De opbrengsten, aldus de milieuorganisatie, zouden niet aan de bevolking ten goede komen, maar verdwijnen in de zakken van corrupte politici.

Uit onderzoek van Milieudefensie en haar zusterorganisatie Zelenii Svit blijkt verder dat Shell in Oekraïne schadelijke technieken toepast die in Nederland verboden zijn.Zo zou vervuilde boorvloeistof en zogenoemd frackwater (dat vrijkomt bij boren) in open bassins worden geloodst.

Volgens Milieudefensie is de deal met de Oekraïense staat en het bedrijf Nadra Joezivska 10 miljard dollar (circa 7,27 miljard euro) waard. Dit bedrijf deelt voor de helft in de winst en is voor 90 procent in handen van de staat. Maar 10 procent van Nadra Joezivska zou in handen zijn van een ''schimmig bedrijfje dat in de Oekraïense media veelvuldig is gelinkt aan de Janoekovitsj-kliek". Dit bedrijfje zou, meent Milieudefensie, kunnen fungeren voor het doorsluizen van geld naar de afgezette president en zijn aanhang.

Bron: NU.nl

Lavrov: 'Plan om Russische tv te verbieden'

Een mogelijk verbod op Russische televisie-uitzendingen in Oekraïne betekent volgens de Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken een ernstige aantasting van de mensenrechten. Dat heeft Lavrov gezegd tijdens een persconferentie in Moskou.

"We weten dat er plannen zijn om uitzendingen te verbieden van media uit landen die het Europese televisieverdrag niet hebben ondertekend. Rusland heeft dit verdrag niet ondertekend, maar dat heeft tot op heden geen gevolgen gehad binnen de Europese Unie'', aldus Lavrov. "Mocht Oekraïne wel tot een uitzendverbod komen, dan is dat een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting.''

In het oosten en zuiden van Oekraïne kijkt de Russisch sprekende bevolking naar de Russische tv-zenders. Die gaven een heel ander beeld van de situatie in hun land dan sommige Oekraïense media en media in het Westen.

Bron: Voice of Russia

Ook Amerikaanse steun voor Oekraïne

De Verenigde Staten zijn bereid ook geld uit te trekken voor de noodzakelijke economische hervormingen in Oekraïne, op het moment dat ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat doet. Minister Jack Lew van Financiën heeft dat in een telefoongesprek laten weten aan fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij, aldus een mededeling van de Amerikaanse ambassade.

Het is nog onduidelijk hoeveel geld de Amerikaanse regering wil uittrekken voor Oekraine. Wel de voorwaarden: er moeten hervormingen komen in onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg. Het IMF liet dinsdagmorgen weten tot 11 miljard euro te gaan.

Gisteren liet de Europese Unie al weten dat Oekraïne 20 miljard euro steun kan krijgen. Het wachten is op het aantreden van het nieuwe kabinet, dat naar alle waarschijnlijkheid donderdag wordt beëdigd. Eerder was sprake van dinsdag, maar die termijn werd niet gehaald.

Bron: Ukrinform

Synagoge Zaporizjia met molotovcocktails bestookt

Een synagoge in de stad Zaporizjia in het zuidoosten van Oekraïne is aangevallen door enkele tientallen die molotovcocktails tegen de muren en naar de ingang van het gebouw gooiden. Het toegangshek werd vernield. Dat heeft een woordvoerder van de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Rusland laten weten aan het persbureau Interfax. Er was geen eredienst aan de gang tijdens de aanval. Bewakers van de synagoge probeerden aanvallers op te pakken, maar slaagden daar niet in.

Bron: Interfax

maandag 24 februari 2014

Moskal: nog groter bloedbad lag in verschiet

Er waren plannen om met nog veel meer geweld een einde te maken aan het protest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Daarbij was het de bedoeling om de betogers van het plein te verjagen, maar ook om de leiders van Maidan in het Huis van de Vakbond gevangen te nemen. Het was de bedoeling om 22.000 politiemensen in te zetten, waaronder 2.000 manschappen van de oproerpolitie Berkoet. Ook zouden 224 medewerkers van de terrorisme-bestrijdingsgroep Alpha en zeven scherpschutters in actie moeten komen.

De plannen werden opgesteld met de hulp van Russische adviseurs en kregen de codenamen 'Golf' en 'Boemerang', aldus het parlementslid Hennadi Moskal van de Moederlandpartij die er maandag mee in de openbaarheid trad. Moskal was eerder onderminister van Binnenlandse Zaken.

Volgens documenten die Moskal in handen kreeg, blijkt dat de scherpschutters behoorden tot de eenheid Omega van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Vitali Zachartsjenko gaf ook de eenheid Sokil opdracht om gewapenderhand op te treden. Sokil is een eenheid die normaliter de georganiseerde criminaliteit bestrijdt. Uit de documenten zou verder blijken dat een topman van de Russische inlichtingendienst bij de voorbereidingen hielp. Hij verbleef in het Hotel Kiev en werd betaald door de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBU.

Bron: Kyiv Post

Timosjenko gaat voor operatie naar Berlijn

Oppositieleider Joelia Timosjenko heeft het aanbod van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangenomen om een herniaoperatie te ondergaan in de kliniek Charite in Berlijn. Dat heeft haar Moederlandpartij maandagavond bekend gemaakt. Timsojenko wil volgende week eerst nog een bijeenkomst bijwonen van de Europese Volkspartij, de grootste partij in het Europese Parlement.

Timosjenko kwam afgelopen zaterdag vrij. Zij zat 2,5 jaar gevangen wegens machtsmisbruik, een veroordeling die breed gezien werd als politiek gemotiveerd en bedoeld om president Viktor Janoekovitsj te vrijwaren van concurrentie bij de aanvankelijk in maart volgend jaar geplande presidentsverkiezingen.

Van die 2,5 jaar bracht Timosjenko zo'n twee jaar door in een ziekenhuis in Charkiv vanwege haar ernstige rugklachten. Artsen van de Berlijnse kliniek Charite behandelden haar en zij bezochten de politica ook geregeld. Hun dringende advies was om Timosjenko een herniaoperatie in Duitsland te laten ondergaan. Dat gaat binnenkort dus gebeuren.

Bron: Interfax

Hardliner Dobkin wil president worden

Michail Dobkin van Charkiv wil zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen op zondag 25 mei, zo heeft hij maandagmiddag laten weten. Dobkin is een hardliner die zich tot het laatst toe achter de afgezette president Viktor Janoekovitsj heeft opgesteld. Zaterdag vertrok hij naar Rusland, om een dag later terug te keren.

Dobkin wil zich inzetten voor de rechten van de Russisch sprekende Oekraïners die in zijn ogen met voeten worden getreden door de recente besluiten van het parlement. "Het gaat mij dan om de besluiten die een regelrechte bedreiging vormen voor de mensen die zich er niet bij neerleggen dat fascisme en nationalisme de boventoon gaan voeren."

Het is niet duidelijk of Dobkin namens de Partij van de Regio's mee gaat doen aan de verkiezingen of als onafhankelijke kandidaat. ''Ik ga op zoek naar politici en politieke partijen die het met mij eens zijn en die mij willen steunen'', aldus de gouverneur die zijn functie sinds 2010 bekleedt. Dobkin is ook voorzitter van de regionale afdeling van de Partij van de Regio's. Hij is voorstander van een opdeling van het land en de vorming van een federatie. 

Het bericht dat oppositieleider Joelia Timosjenko zich kandidaat stelt voor het presidentschap is onjuist, aldus haar advocaat Serhei Vlasenko maandagavond. Zij heeft zich daar nog niet over uitgesproken. De Moederlandpartij bracht zondag wel naar buiten dat Timosjenko het premierschap niet ziet zitten. De aanmeldtermijn voor presidentskandidaten opent dinsdag.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Het Oekraïens is weer de enige landstaal

Het parlement heeft besloten dat het Oekraïens opnieuw de enige landstaal is. Daarmee is een abrupt einde gekomen aan de situatie dat ook het Russisch in grote delen van het land als officiële taal werd gebruikt. De Partij van de Regio's drukte op 3 juni 2010 een wet door waarin was vastgesteld dat in gebieden met minstens 10 procent aan etnische minderheden de taal van zo'n minderheid een officiële status kreeg. Zodoende werd in het zuiden, oosten en op de Krim het Russisch in feite de enige officiële taal, aangezien veel inwoners daar het Oekraïens niet machtig zijn.

Bron: Western Information Center

EU wil snel alsnog associatieverdrag met Oekraïne

De Europese Unie ziet uit naar de ondertekening van het associatieverdrag met Oekraïne. Eerst moet er een nieuwe, legitieme regering zijn. "Daarna werken we samen toe naar de ondertekening", aldus woordvoerder Olivier Bailly van de EU maandagmiddag tijdens een persconferentie in Brussel. Drie maanden geleden besloot de zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj af te zien van de ondertekening van het associatieverdrag dat ook een vrijhandelsverdrag omvat.

Janoekovitsj zag, met een 'beloning' van 11 miljard euro van Russische zijde in het vooruitzicht, dat het uitvoeren van de bepalingen van het verdrag een te zware financiële last zou betekenen. Het was het begin van het anti-regeringsprotest dat zaterdag leidde tot het afzetten van de president en zijn regering.

Maandagmiddag liet ook interim-president Oleksandr Toersjinov weten dat hij zo snel mogelijk met de EU wil gaan praten over het associatieverdrag. Hij liet dat weten aan Eurocommissaris Catherine Ashton (Buitenlandse Zaken) die momenteel in Kiev is.

Bron: Interfax

Medvedev vindt nieuwe regering 'niet legitiem'

De Russische premier Dmitri Medvedev vindt de huidige regering van Oekraïne ''onwettig''. Hij zegt dit in een interview met het persbureau Interfax. ''Als gemaskerde lieden met Kalasjnikovs in Kiev als een regering worden aangemerkt, dan is het voor ons moeilijk om daar zaken mee te doen'', aldus Medvedev vanuit Sotsji, waar zondagavond de Olympische Winterspelen werden afgesloten.

Medvedev wil alleen zaken doen met een regering die volgens de Oekraïense wetgeving en de grondwet tot stand is gekomen. ''Ik twijfel aan de legitimiteit van de autoriteiten in Kiev, maar dat is mijn persoonlijke opvatting. In het Westen wordt daar anders over gedacht, daar beschouwen ze de nieuwe regering als legitiem. Ik vraag me dan wel hoe zij willen rechtvaardigen dat de uitkomst van een opstand als de enig juiste wordt aangenomen.''

De reactie van Medvedev staat niet op zich. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert zo mogelijk nog afwijzender. In een maandagmiddag uitgegeven verklaring wordt de Oekraïners aangeraden om de situatie terug te draaien en dan vooral de 'extremisten' aan te pakken die een geslaagde greep naar de macht hebben gedaan.

Medvedev heeft volgens Russische media laten weten dat het ambassadepersoneel in Kiev gevaar loopt. ''Zij worden bedreigd. Dat ambassadeur Michael Zjoerabov zondagavond is teruggeroepen, had daar echter niets mee te maken. Hij is voor overleg over de nieuwe situatie in Oekraïne teruggegaan.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Rehn belooft Oekraïne een plek in de EU

Eurocommissaris Olli Rehn sluit niet uit dat Oekraïne in de toekomst deel uitmaakt van de Europese Unie. "Dit is historisch gezien een mijlpaal, en de EU moet daar op inspelen door Oekraïne een plek binnen de Unie te geven. Op de lange termijn, en uiteraard als Oekraïne aan de voorwaarden voor toetreding voldoet'', aldus Rehn in Sydney waar hij een vergadering van de ministers van Economische Zaken van de G20-landen bijwoont.

De Engelse krant The Guardian constateert dat Rehn de eerste hooggeplaatste functionaris binnen de EU is die dit onderwerp heeft aangeroerd.

Bron: Interfax

'Janoekovitsj zit in een bunker nabij Donetsk'

Voormalig president Viktor Janoekovitsj heeft zich volgens parlementslid Oleksandr Brihinets verschansd in een klooster in een natuurpark bij het dorp Volnovacha, in de buurt van Donetsk. Het gaat in het St. Nicolaasklooster van de orthodoxe kerk van het patriarchaat Moskou. Dit klooster beschikt over een drie verdiepingen tellende ondergrondse bunker, van het soort waarover ook Hitler eens beschikte.

De bunker zou volledig ingericht zijn. Janoekovitsj zou volgens Brihinets enkele honderden bewakers om zich heen hebben alsook mensen uit zijn directe omgeving.

Bron: Ukrinform

Partij van de Regio's schikt zich in nieuwe rol

De parlementsfractie van de Partij van de Regio's schikt zich in de rol van oppositiepartij. Dat heeft fractievoorzitter Oleksandr Jefremov maandagmorgen gezegd. ''Gegeven de situatie dat jullie de macht hebben overgenomen, en dat jullie in staat blijken te zijn om een nieuwe regering te vormen, hebben wij besloten verder te gaan als oppositie.''

De fractie van de Partij van de Regio's bestaat nu uit 130 parlementsleden en is daarmee nog altijd de grootste, ondanks het vertrek van 77 fractieleden in de afgelopen dagen. Het aantal onafhankelijke parlementsleden is nu 121. Het Oekraiense parlement telt in totaal 450 leden.

Bron: Kyiv Post

Janoekovitsj staat nu op opsporingslijst

De zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj wordt gezocht door politie en justitie. Dat heeft waarnemend minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken maandagmorgen laten weten. Janoekovitsj staat op de opsporingslijst, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een groot aantal Oekraïners. Niet alleen de oud-president, ook anderen worden verantwoordelijk gehouden, aldus Avakov op zijn Facebookpagina.

Het is nog altijd onduidelijk waar Janoekovitsj verblijft. Het gonst van de geruchten. Hij zou in Donetsk zijn, in Charkiv en mogelijk ook op de Krim. In de autonome republiek in het zuiden van het land is hij waarschijnlijk nog het meest veilig. Er gaan namelijk stemmen op om de Krimrepubliek, in 1954 door Stalin aan de Oekraïense deelrepubliek 'cadeau' gegeven, los te maken van Oekraïne. Voormalig premier Mikola Azarov wist zondags te ontkomen naar Rusland.

Bron: Kyiv Post

Brok: 'EU wil Oekraïne helpen met 20 miljard euro'

De Europese Unie is bereid om de noodzakelijke hervormingen in Oekraïne te financieren met 20 miljard euro. Daartoe moet er wel eerst een nieuw kabinet zijn gevormd, aldus voorzitter Elmar Brok van de commissie voor buitenlandse zaken van het Europese Parlement. Brok zei zondagavond in een door tv-zender 1+1 uitgezonden interview dat het geld snel kan worden overgemaakt om te voorkomen dat Oekraïne bankroet gaat.

De vice-voorzitter van het Europese Parlement voegde er aan toe dat de Europese Unie Oekraïne wil helpen om het associatieverdrag alsnog van de grond te krijgen, ook in financiële zin. De zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj blies het verdrag eind november op het laatste moment af omdat hij vreesde dat de Oekraïense economie de financiële gevolgen van het verdrag niet kon dragen.

Niet alleen de EU, maar ook de Verenigde Staten hebben al laten weten Oekraïne financieel te willen steunen. Eurocommissaris Catherine Ashton van Buitenlandse Zaken is vandaag in Kiev om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de economische situatie te verbeteren. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft de voorlopige regering opgeroepen om zo snel mogelijk met het IMF te gaan praten over steun.

Rusland had afgelopen week voor 1,5 miljard euro aan Oekraïense obligaties willen kopen. Dat kan alsnog, maar dan moet er wel eerst een nieuw kabinet zijn. De Russsische ambassadeur werd zondagavond naar Moskou geroepen voor overleg over de nieuwe situatie in Kiev.

Het parlement houdt ook maandag een spoedzitting. Dan komt de financiële situatie aan de orde. Interim-president Oleksandr Toersjinov waarschuwde zondag dat het land ''naar de economische afgrond snelt''. Het is de bedoeling dat dinsdag de nieuwe ministersploeg wordt beëdigd.

Bronnen: Deutsche Welle, Kyiv Post

zondag 23 februari 2014

Rice waarschuwt Rusland voor interventie

De Amerikaanse adviseur voor nationale veiligheid Susan Rice waarschuwde vandaag dat een interventie van het Russische leger in Oekraïne ''een ernstige misstap'' is. Een nieuwe Koude Oorlog moet voorkomen worden, aldus Rice. ''Het gaat nu niet om de Verenigde Staten en Rusland'', zei zij tijdens een interview dat door tv-zender NBC werd uitgezonden. "Het gaat er om of het Oekraïense volk de kans krijgt om zelf haar toekomst te bepalen.''

In Charkiv en op de Krim is het onrustig. De burgemeester van de stad Charkiv was naar Rusland vertrokken, maar is inmiddels terug. Betogers hebben zich meester gemaakt van het provinciehuis en staan daar tegenover mensen die Janoekovitsj nog altijd trouw zijn gebleven. In de autonome Krimrepubliek gaan stemmen op om zich los te maken van Oekraïne en voor Rusland te kiezen.

Dat de inmiddels afgezette president Viktor Janoekovitsj verjaagd zou zijn, werd door haar ontkend. ''Hij pakte zijn spullen, zelfs zijn meubels nam hij mee. Dat lijkt niet op een vlucht.'' Rice zei ook dat de huidige gang van zaken in Oekraïne haar wel bevalt. ''Er komt een regering van nationale eenheid, binnenkort zijn er al verkiezingen en er wordt een grondwetsherziening voorbereid.''

Bronnen: Washington Post, Kyiv Post

Oekraïne bereid met Rusland te praten

Interim-president Oleksandr Toertsjinov is bereid tot gesprekken met de Russische regering om de onderlinge relatie te verbeteren. De banden tussen Oekraïne en Europa genieten echter prioriteit. Dat zegt Toertsjinov zondag in een toespraak tot het volk. Oekraïne is volgens hem bereid om met Rusland te spreken over een "nieuwe, gelijkwaardige relatie" en "goed nabuurschap dat de Oekraïense keuze voor Europa erkent en daar rekening mee houdt." Prioriteit is echter "de terugkeer op het pad van de Europese integratie". 

Volgens Toertsjinov, die sinds zondag de functie van president waarneemt, moeten het herstel van de economie en integratie met Europa de prioriteit zijn voor Oekraïne. Toertsjinov riep de bevolking op zich terughoudend op te stellen. Ook moet er gewaakt worden voor "separatisme en bedreigingen voor de Oekraïense territoriale integriteit", aldus de interim-president.

Het parlement in Kiev zette zaterdag een afzettingsprocedure tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in gang. Toersjinov neemt de functie van president waar. Waarschijnlijk benoemt het parlement maandag een nieuwe premier.

Rusland heeft zondagavond zijn ambassadeur teruggeroepen uit Oekraïne voor overleg in Moskou. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De beslissing werd genomen op grond van de "verslechterende situatie in Oekraïne en de noodzaak van een uitgebreide analyse", zo stond te lezen in een verklaring.

Bron: NU.nl

Rusland voelt zich bedonderd en vernederd

De toekomst van Oekraïne hangt af van de reactie van de Russische president Vladimir Poetin op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Poetin heeft na een telefoongesprek van een uur met de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen vrijdag niets meer van zich laten horen. Toen waren beide wereldleiders er over eens dat het door de Europese Unie bereikte akkoord tussen regering en oppositie moest worden uitgevoerd.

Maar dat was iets heel anders dan wat er zaterdag in Oekraïne allemaal gebeurde. Het akkoord van vrijdag bleek van nul en generlei waarde, terwijl Rusland's langgekoesterde wens om Oekraïne niet alleen binnen de eigen invloedssfeer te houden maar ook naar de eigen douane-unie binnen een dag de grond in werd geboord. 

Het is op zijn minst enigszins gerechtvaardigd als Rusland de handelingen van de oppositie veroordeelt. Immers, het vrijdagmorgen vroeg bereikte akkoord voorzag in een geleidelijke verandering van de verhoudingen en niet in een plotselinge omslag die geen tijd en ruimte meer bood voor zowel Rusland als de EU om er op in te spelen. Terwijl Rusland de omwenteling vooral ziet als een door de EU gesteunde actie, voelt Poetin zich persoonlijk vernederd door de gang van zaken. Hij zal dit niet licht opvatten.

Een woedende Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, gaf alvast een voorproefje door in telefoongesprekken met zijn collega's van Frankrijk, Duitsland en Polen - de drie die samen met de oppositie het akkoord met Janoekovitsj in elkaar zetten - zijn ''grootste bezorgdheid'' uitsprak. Hij verwacht van hen dat zij de ''rampzalige hooligans'' in Kiev tot de orde roept. 

Lavrov wees er bovendien op dat de betogers op het Onafhankelijkheidsplein niet voor heel Oekraïne spreken, in het bijzonder niet voor de oostelijke regio's en de autonome Krimrepubliek in het zuiden. De minister benadrukte bovendien dat Rusland zich afzijdig heeft gehouden, in tegenstelling tot de EU die zich
nadrukkelijk met de gang van zaken heeft bemoeid.

President Poetin zit nu met de vraag of hij zijn eerder geuite dreigement waar moet maken en de reeds toegezegde miljarden en een lagere gasprijs schrappen. Het dilemma bestaat er uit dat hij de nieuwe regering dan nog verder van zich verwijdert dan nu al het geval is.

Bron: The Guardian

IMF wil wel helpen, maar stelt nog steeds eisen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Oekraïne helpen als het land daarom vraagt. Dat zei directeur Christine Lagarde van het fonds zondag in Sydney na de bijeenkomst van de G20. Lagarde gaf aan dat de hulp niet alleen vanuit ''het humanitaire perspectief, maar ook vanuit economisch perspectief'' kan worden geboden.

Ze benadrukte dat er economische hervormingen in het land noodzakelijk zijn voordat de internationale gemeenschap helpt, waarmee ze aangaf dat de steun niet zomaar wordt gegeven. De Oekraïense regering onderhandelt al heel lang met het IMF over een nieuwe miljardenlening. De economische hervormingen, maar vooral de eis van het IMF ligt moeilijk dat een energiesubsidie van 40 procent voor de huishoudens moet worden geschrapt.

Ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun steun toegezegd, volgens de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew om Oekraïne te helpen ''met de terugkeer naar het pad van democratie, stabiliteit en groei'. Europa staat eveneens klaar om het land te helpen. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zei dat de Europese Unie een financieel pakket met een waarde van miljarden euro's wil bieden om het land te stabiliseren. Daar zullen ook eisen aan zijn verbonden, zoals hervormingen.

Rusland heeft de aankoop van 1,5 miljard aan Oekraïense obligaties voorlopig opgeschort, in afwachting van een nieuwe regering.

Bron: ANP

Toersjinov tot interim-president benoemd

De kersverse parlementsvoorzitter Oleksander Toersjinov gekozen tot interim-president en heeft daarmee tijdelijk de bevoegdheden van de president overgenomen. In een reactie liet Toersjinov weten dat de afgevaardigden uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid moeten hebben gevormd. Hij noemde het vormen van een nieuwe regering "een taak met prioriteit."

Het parlement heeft laten weten op zijn vroegst maandag een nieuwe premier te willen kiezen. Eerder werd nog gezegd dat zondag besloten zou worden over het premierschap, maar de parlementsvergadering werd afgesloten zonder dat er een besluit was genomen over de invulling van de politieke functie.

Joelia Timosjenko, de oppositieleider die zaterdag werd vrijgelaten, liet zondag weten zich niet kandidaat te stellen als premier. Ze wil meedoen aan de presidentsverkiezingen op 25 mei. Haar partij meldde zondag eerder dat ze wel een gooi naar het premierschap zou doen. Als kandidaten voor de post worden nu Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko genoemd.

De vorige premier, Mikola Azarov, trad eind januari onder druk van de oppositie af. Zijn positie werd toen tijdelijk overgenomen door vice-premier Sergei Arboezov die inmiddels ook van het politieke toneel is verdwenen.

Bron: NU.nl

Verblijfplaats Janoekovitsj nog altijd raadsel

Het is nog altijd een raadsel waar de afgezette president Viktor Janoekoivitsj zich bevindt. De grensbewaking zegt hem zaterdag belet te hebbben om per vliegtuig vanaf de luchthaven het land te verlaten. Daarbij is het tot nu gebleven. Ook oppositieleider Vitali Klitsjko zegt geen idee te hebben waar Janoekovitsj is, en ook tijdens de parlementsvergadering vandaag kwam er geen duidelijkheid.

Janoekovitsj zou zich in de Arabische Emiraten of Rusland kunnen bevinden, maar ook wel in Donetsk waar hij een aantal jaren gouverneur was. Hanna Herman, jarenlang Janoekovitsj' adviseur, liet echter weten dat hij zich nog altijd in Charkiv bevindt en niet van plan is zijn positie op te geven. Herman nam al wel enige afstand, maar had tegelijkertijd ook kritiek op de partijen die nu het parlement domineren dat zij te weinig rekening houden met de Partij van de Regio's. Overigens is deze partij intussen 72 parlementsleden kwijt geraakt in enkele dagen tijd.

Er zijn videobeelden die de tv-zender UBR heeft vrijgegeven, maar ook die zijn nauwelijks verhelderend omdat niet duidelijk is waar ze zijn opgenomen. Er zijn ook beelden van bewakingscamera's waarop is te zien hoe Janoekovitsj haastig z'n boeltje pakt op vrijdagavond of in de vroege zaterdagochtend. Op het landgoed staan grote vrachtwagens waarvan niet duidelijk wordt wat er in zit en er vertrekken twee helicopters vanaf het terrein.

De pas afgetreden parlementsvoorzitter Volodimir Ribak, die Janoekovitsj lange tijd trouw volgde, zegt nu dat diezelfde Janoekovitsj heeft gelogen toen die zij dat Ribak zijn positie had opgegeven omdat hij was aangevallen en zich bedreigd voelde. Ribak zou zich in Donetsk bevinden, waar hij eerder burgemeester was.

Een ander kopstuk van de Partij van de Regio's, fractievoorzitter Oleksandr Jefremov, heeft Janoekovitsj ook laten vallen. Hij nam vandaag in een verklaring afstand van ''de misdadige opdrachten die leidden tot doden, tot een lege staatskas, hoge schulden en een beschamende vertoning voor het oog van het volk en van de hele wereld''.

Bronnen: Kyiv Post, Kanal 5, YouTube 

Klitsjko tot betogers: blijf op Maidan

Oppositieleider Vitali Klitsjko heeft de betogers opgeroepen om alert te blijven en het Onafhankelijkheidsplein in Kiev en andere posities te blijven bezetten. "Er is nu geen politie op straat. Die moeten we eerst reorganiseren en wel zo snel mogelijk.''

Klitsjko gaf ook te kennen dat hij samen met de andere oppositieleiders overweegt om de afgezette president Viktor Janoekovitsj persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de doden die in de afgelopen twee maanden zijn gevallen. "We stellen een lijst op van mensen die wij aansprakelijk willen stellen voor het inzetten van scherpschutters tegen de bevolking. Daarna besluiten wat we met deze mensen doen.''

Een andere belangrijke opdracht is het samenstellen van een kabinet met technocraten, het houden van nieuwe verkiezingen en er voor zorgen dat de financiële en economische situatie onder controle is. Rusland gaf zondagmorgen te kennen voorlopig geen geld aan Oekraïne te lenen vanwege de onzekere situatie.

Mogelijk komt er wel snel steun vanuit het Westen. De Britse minister William Hague van Buitenlandse Zaken liet vanmorgen via Twitter weten dat hij een gesprek heeft gehad met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier over een nieuwe miljardenlening van het IMF.

Bron: Kyiv Post

Rusland ziet voorlopig af van steungeld

Rusland komt voorlopig niet met de reeds toegezegde miljarden over de brug. Dat heeft de Russische minister Anton Siloeanov van Financiën zondagmorgen laten weten in Sidney, waar hij een ontmoeting van de G20 bijwoont. Eerst moet er een nieuwe kabinet zijn aangetreden, zei Siloeanov tegen het persbureau Reuters. Hij constateerde dat de politieke situatie in Oekraïne inmiddels drastisch is veranderd.

Afgelopen week had Rusland voor 1,5 miljard euro aan Oekraïense aandelen zullen kopen, als onderdeel van het totale steunpakket van 11 miljard euro dat president Vladimir Poetin eind november aan zijn Oekraïense ambtgenoot beloofde. Inmiddels is al wel 2 miljard euro overgemaakt. Dat geld ging meteen op aan het uitbetalen van de sociale uitkeringen.

Siloeanov's collega van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov liet zich zaterdag ondubbelzinnig uit over de gang van zaken. Hij verweet de oppositiepartijen ''woordbreuk en onbekwaamheid'', omdat zij zich niet hadden gehouden aan de afspraken die vrijdagmorgen waren gemaakt over het oplossen van de politieke crisis. Lavrov gaf bovendien de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken ondubbelzinnig via de telefoon te kennen dat hij ''onmiddellijk actie moest ondernemen om de situatie terug te draaien''.

Bron: Deutsche Welle

Van afsplitsing kwam niets in Charkiv

Terwijl met argwaan werd gekeken naar een bijeenkomst van gouverneurs van de Partij van de Regio's in de noordoostelijke stad Charkiv bleek het achteraf allemaal mee te vallen. Gevreesd werd namelijk dat daar een poging gedaan zou worden om het land op te splitsen. "Dat zijn we niet van plan, we willen ons land juist redden van de ondergang'', zei Michail Dobkin, gouverneur van de provincie Charkiv.

Tijdens de bijeenkomst werd echter wel een motie aangenomen waarin de legitimiteit van de besluiten die het parlement in de afgelopen dagen nam in twijfel werd getrokken. De verantwoordelijkheid voor de chaos die momenteel overal in Oekraine heerst, werd ook bij het parlement neergelegd.

Het is nog altijd onduidelijk of president Viktor Janoekovitsj bij deze bijeenkomst in Charkiv aanwezig is geweest. Wel dat hij later op de dag geprobeerd heeft om het land uit te komen. De douane op de luchthaven van Donetsk liet zijn vliegtuig echter niet vertrekken, omdat de papieren niet in orde zouden zijn. Gouverneur Dobkin wist zaterdagavond wel te ontkomen. Hij zou in Rusland zitten, net als de burgemeester van Charkiv. Diezelfde avond werd het provinciehuis bezet door betogers.

Aanhangers van de organisatie Oplot hebben zondagmorgen vroeg de betogers op het Vrijheidsplein aangevallen. Ze reden met auto's het plein op en mishandelden betogers. Ook probeerden ze, tevergeefs, de geluidsapparatuur te stelen.

Bronnen: Reuters, Ukrajinska Pravda

Joelia Timosjenko: 'Ik beloof openheid'

In haar toespraak van circa 20 minuten richtte oud-premier Joelia Timosjenko, die in een rolstoel het podium op werd gebracht, zich gisteravond op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vooral op de bijna honderd betogers die hun leven gaven voor de vrijheid van anderen. Dat moet niet tevergeefs zijn, aldus Timosjenko die de naar schatting van verslaggevers circa 100.000 mensen op Maidan aanmoedigde om nu toch vooral niet op te geven.

Timosjenko ging ook in op haar politieke toekomst. "Ik beloof dat ik jullie niet ga verraden. Jullie weten dat politiek vaak veel weg heeft van een theater. Ik beloof openheid", aldus de partijleider van de Moederlandpartij die 30 maanden gevangen zat wegens machtsmisbruik.

De menigte gaf Timosjenko een warm, maar toch enigszins kritisch welkom. Iedereen weet nog maar al te goed dat ook Timosjenko zich heeft verrijkt tijdens de jaren '90 waarin de wet in Oekraine vaak met voeten werd getreden. Haar twee ambtsperiodes als premier waren ook geen toonbeeld van goed beleid. In feite beschouwen sommige van haar critici haar even corrupt als Janoekovitsj van wie de de presidentsverkiezingen van 2010 met minder dan 3,5 procent van de stemmen verloor.

"Het was goed om haar te horen spreken, maar we zullen zien of ze waarmaakt wat ze belooft'', aldus de 33-jarige betoger Hrihori Krot na Timosjenko's toespraak. Anderen waren meer onder de indruk en hoopvol gestemd dat zij in staat is om het land na 23 jaar eindelijk te bevrijden van de post-Sovjet corruptie. "Ik vond haar erg oprecht", aldus de 36-jarige Olena Zhoeravska. "Ik denk dat ze in de afgelopen drie jaar in de gevangenis veel heeft nagedacht en dat ze begrijpt dat het anders moet. Ik verwacht zelf, net als zij, dat we een betere toekomst tegemoet gaan."

Veel betogers vinden dat Timosjenko een rol moet krijgen in de nieuwe regering, ook dat zij mee moet kunnen doen aan de vervroegde presidentsverkiezingen op 25 mei. "Als president, wellicht als premier. Ze is intelligent en weet veel van de economie'', meende Zhoeravska.

Haar trouwe bondgenoot Andrei Sjevstjenko, parlementslid van de Moederlandpartij, was opgetogen. ''Ik was erg onder de indruk van haar toespraak. Ze heeft elke dag hier op het plein doorleefd, ook al zat ze honderden kilometers verderop. Ze heeft wat mij betreft alle rechten op de hoogste posities in ons land en om als enige kandidaat van de oppositie mee te doen aan de presidentsverkiezingen."

Dat betekent wel dat de andere oppositieleiders die zich in de afgelopen drie maanden tot het uiterste hebben ingespannen een stap opzij moeten doen. Het gaat dan om fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij, om Oleh Tiahnibok van Svoboda en Vitali Klitsjko van Oedar. Klitsjko heeft eerder al te kennen gegeven dat hij zich kandidaat stelt, de andere drie (nog) niet.

Bron: Kyiv Post

zaterdag 22 februari 2014

Een historische zaterdag (updates)

21.15 uur - Timosjenko wordt als een held toegejuicht. Een dictatorschap is ten einde gekomen", zo zei Timosjenko volgens de Britse zender over de vlucht van Janoekovitsj uit Kiev. Zij sprak het volk toe vanuit een rolstoel, zo meldt de BBC. De Oekraïense politica bracht haar detentie grotendeels door in het gevangenisziekenhuis vanwege gezondheidsproblemen, onder andere rugklachten.

20.45 uur - Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev staat vol. Duizenden willen dit meemaken, want oud-premier Joelia Timosjenko is na 2,5 jaar vrijgelaten uit de gevangenis. Ze houdt een toespraak die ze tot driemaal toe moet onderbreken. Mensen vallen flauw in de menigte, als gevolg van de spanningen van de afgelopen dagen.

20.38 uur - Minister Vitali Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken blijkt het land nog niet uit. Hij wordt aan de grens opgepakt. Niet veel later gebeurt hetzelfde met procureur-generaal Viktor Pshonka en minister Klimenko van Belastingen.

19.36 uur - Janoekovitsj laat weten dat hij niet van zins is om af te treden.

19.28 uur - Legercontainers vol documenten worden uit de Dnjepr gevist nabij het landhuis van Janoekovitsj.

19.18 uur - Janoekovitsj blijkt inmiddels in Donetsk te zijn.

17.45 uur - Het parlement besluit om Janoekovitsj af te zetten als president. Er zijn 328 voorstemmers. Het is geen echte afzetting, want de wet kent geen officiele procedure hiervoor. Janoekovitsj wordt uit zijn functie ontheven vanwege het verwaarlozen van zijn ''grondwettelijke plichten''. Het is onduidelijk hoe dit besluit binnen de Oekraïense wetgeving valt.

17.42 uur - Arseni Jatsenjoek meldt dat zijn partijgenote Joelia Timosjenko het ziekenhuis in Charkiv heeft verlaten en dat zij op weg is naar Kiev.

17.02 uur - Burgemeester Hennadi Kernes en gouverneur Michailo Dobkin van Charkiv zijn beiden naar Rusland gevlucht, aldus een woordvoerster van waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

16.32 uur - Valentin Nalivajtsjenko krijgt de leiding over de staatsveiligheidsdienst SBU. Hij had deze functie al eerder, namelijk onder toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Het parlement besluit met algemene stemmen.

16.30 uur - Toersjinov is niet alleen de nieuwe parlementsvoorzitter, maar ook waarnemend premier. Hij meldt het parlement dat Janoekovitsj er mee heeft ingestemd om af te treden. Na overleg met zijn adviseurs blijkt dat Janoekovitsj daar weer van af ziet.

15.19 uur - In een vooraf opgenomen interview laat Janoekovitsj weten dat hij niet is afgetreden. Hij vertelt dat de inmiddels vertrokken parlementsvoorzitter Ribak is aangevallen en dat parlementsleden van zijn Partij van de Regio's zich zo bedreigd voelen dat ze niet naar het parlementsgebouw durven komen. De besluiten van het parlement op deze historische zaterdag noemt Janoekovitsj een staatsgreep. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski reageert een half uur later met de mededeling dat van een staatsgreep geen sprake is. "De regeringsgebouwen zijn verlaten, de parlementsvoorzitter is op een legale manier vervangen.''

14.32 uur - Het parlement besluit dat oud-premier Joelia Timosjenko vrijgelaten moet worden.

14.25 uur  - Het parlement besluit dat de grondwet van 2004 weer geldt. Dat betekent minder macht voor de (nieuwe) president en meer macht voor het parlement.

11.32 uur - Oleksandr Toersjinov is de nieuwe parlementsvoorzitter. Hij wordt gekozen met 288 stemmen.

11.07 uur - Het parlement bespreekt de afzettingsprocedure voor president Viktor Janoekovitsj. Op 25 mei zijn er presidentsverkiezingen.

11.01 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de politie (militia) nu achter het volk staat en vraagt om de politiebureaus intact te houden. De verklaring op de website van het ministerie eindigt met 'Leve Oekraine!'.

10.40 uur - Studenten hebben bezit genomen van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

10.27 uur - Janoekovitsj'adviseur Hanna Herman meldt dat de president zich toch in Charkiv bevindt. Er zijn veel mensen op Maidan in deze stad. Zij protesteren tegen een bijeenkomst van medestanders van president Viktor Janoekovitsj die op een opsplitsing van Oekraine uit zijn.

10.14 uur - Vanuit Charkiv wordt gemeld dat commando's samen met titoetsjki daar Maidan belagen.

10.03 uur - Het is volstrekt onduidelijk waar Janoekovitsj zich bevindt. Is hij het land uit? Betogers hebben het regeringskwartier in handen. De oppositie heeft nu een meerderheid in het parlement. Zachartsjenko, de gehate minister van Binnenlandse Zaken, zou naar Wit-Rusland vertrokken zijn. De bewakers op het landgoed van de president houden het nu ook voor gezien. Timosjenko lijkt vandaag al vrij te komen. Actievoerders bewaken de luchthavens, om te voorkomen dat mensen die nog voor de rechter moeten verschijnen het land voortijdig verlaten.

09.37 uur - Janoekovitsj' landgoed Mezhihirja blijkt verlaten. De bewakers laten iedereen binnen. Alles van waarde blijkt al weggehaald.

09.31 uur - Alle parlementsleden zijn het er over eens dat Oekraine niet opgedeeld mag worden. Er wordt gevreesd dat president Viktor Janoekovitsj samen met de mensen die hem trouw zijn gebleven uit is op opsplitsing van het land.

09.23 uur - Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak en vice-voorzitter Kaletnik maken bekend dat zij aftreden.

Betogers zetten door, Janoekovitsj is 'zoek'

De betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev willen hun verzet niet opgeven. Ze houden vast aan hun eis dat president Viktor Janoekovitsj onmiddellijk moet opstappen; pas dan willen ze het akkoord dat gisteren is gesloten, accepteren. Tot die tijd blijven ze op het plein. Een oppositieleider zegt dat de demonstranten de Oekraïense hoofdstad in handen hebben. Ze zouden onder meer het parlementsgebouw bezetten.

Over het lot van president Janoekovitsj bestaat nog veel onduidelijkheid. Er zijn geluiden dat hij op het vliegtuig is gestapt naar Charkiv, de tweede stad van het land en een bolwerk van Janoekovitsj-aanhangers, maar dat is niet bevestigd. Er staat voor vandaag wel een congres van de Partij van de Regio's gepland in Charkiv. Er wordt ook gezegd dat hij misschien wel het land uit is. Tenminst 28 parlementsleden van de Partij van de Regio's zijn gisteren uit de regeringsfractie gestapt.

De Poolse regering heeft vanmorgen een militair vliegtuig naar Kiev gestuurd om gewonde betogers op te halen voor medische behandeling in Krakau. Minister Radoslaw Sikorski nam zelf al zeven gewonden mee in het regeringsvliegtuig waarmee hij na de onderhandelingen met de Oekraiense president naar huis vloog.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak gisteravond telefonisch met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Het zou, aldus het Witte Huis, ''een contstructief gesprek'' zijn geweest.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravd, Kyiv Post

Betogers zien niets in akkoord met Janoekovitsj

De betogers op Maidan nemen geen genoegen met het akkoord dat de oppositieleiders vrijdag hebben bereikt met president Viktor Janoekovitsj. Hij moet voor zaterdagmorgen tien uur zijn afgetreden, hebben de meest radicalen onder de betogers laten weten. De oppositieleiders stemden na enige aarzeling in met het akkoord dat in aanwezigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk en een vertegenwoordiger van de Russische regering in de vroege ochtend werd bereikt.

Maidan, de organisatie achter het anti-regeringsprotest, ging 's middags ook akkoord. De betogers op het Onafhankelijkheidsplein echter niet. De drie oppositieleiders werden uitgejouwd en om te benadrukken dat er te weinig is bereikt om goed te maken wat in de afgelopen dagen in Kiev is gebeurd, werden de lichamen van gedode betogers het plein op gedragen.

Het parlement besloot donderdagavond al dat het over moet zijn met het geweld, vrijdag werd eerst besloten om terug te keren naar de grondwet van 2004 die de bevoegdheden van de president beperkt. Vervolgens werd besloten dat oud-premier Joelia Timosjenko de rest van haar gevangenisstraf niet hoeft uit te zitten. Van de 7 jaar heeft ze er nu 2,5 op zitten. Mogelijk komt ze op 1 maart vrij. Inmiddels is ook een wetsvoorstel ingediend om president Janoekovitsj af te zetten.

Vrijdagavond werd bekend dat president Janoekovitsj vanuit Kiev naar Charkiv is gevlogen, een stad aan de grens met Rusland. Hij zou daar een al geplande bijeenkomst bijwonen.

Bron: Kyiv Post

vrijdag 21 februari 2014

Maidan, oppositie akkoord, Pravy Sector niet

Er zijn volgens de Kyiv Post berichten dat de drie belangrijkste oppositieleiders Arseni Jatsenjoek, Vitali Klitsjko en Oleh Tiahnibok instemmen met het aanbod van president Viktor Janoekovitsj. Wel willen zij dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het politiegeweld van de afgelopen dagen.

Van een regering van nationale eenheid worden procureur-generaal Viktor Pshonka en minister Valeri Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken uitgesloten.

Het is afwachten wat de president vindt van deze voorwaarden. De Russische bemiddelaar zou het er niet mee eens zijn. Maidan zou akkoord zijn. De militante groepering Spravy Sector weer niet, want die neemt alleen genoegen met het onmiddellijke vertrek van Janoekovitsj.

De oproerpolitie trekt zich terug van de barricades op diverse plekken in de hoofdstad. De betogers op het Onafhankelijkheidsplein treffen intussen toch voorbereidingen, mocht het tot een nieuwe aanval van de politie komen. Even werden harde knallen gehoord, maar die blijken afkomstig van vuurwerk.

Het persbureau Interfax meldt dat de voormalige parlementsvoorzitter Serhei Tihipko een groep van 31 parlementsleden binnen de Partij van de Regio's heeft gevormd die zich niet meer aan de fractiediscipline houdt en eigen standpunten inneemt.

Bronnen: Kyiv Post, Unian, Interfax

Aanbod Janoekovitsj niet goed ontvangen

Het aanbod van president Viktor Janoekovitsj voor vervroegde presidentsverkiezingen en een regering van nationale eenheid is slecht gevallen bij de betogers op Maidan. Volgens woordvoerster Alisa Roebin van de Democratische Alliantie moet Janoekovitsj meteen aftreden.

Haar partij wil ook dat minister Valeri Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken wordt gearresteerd en vervolgd, samen met anderen die verantwoordelijk zijn voor de dood van bijna honderd Oekraïners en voor het verwonden van duizenden alleen al deze maand. Er wordt ook op gewezen dat Janoekovitsj in zijn verklaring geen datum noemt voor de presidentsverkiezingen.

De ministers van Buitenlandse zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk lieten na het urenlange gesprek met Janoekovitsj weten dat ze geen overeenkomst hadden gesloten. Vervolgens liet Janoekovitsj uitlekken dat er binnen tien dagen een nationaal kabinet moet komen, in september terugkeer naar de grondwet van 2004 en vervroegde presidentsverkiezingen in december. Dit alles dus gevolgd door zijn officiële verklaring zonder specifieke data.

Alleen oppositieleider Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij) lijkt te voelen voor deze gang van zaken. Vitali Klitsjko (Oedar) wil veel eerder verkiezingen, terwijl Oleh Tiahnibok (Svoboda) vanaf het podium op het Onafhankelijkheidsplein aan de duizenden betogers vroeg of ze met het akkoord van Janoekovitsj instemden. Het antwoord was een ondubbelzinnig nee.

Ondertussen wordt vooral gekeken naar de Partij van de Regio's van Janoekovitsj. Zullen nog meer parlementsleden de kant van de oppositie kiezen? Het parlementsbesluit om een einde te maken aan het politiegeweld werd gisteravond ook gesteund door leden van de regeringspartij en onafhankelijke parlementsleden die eerder nog de kant van de regering kozen.

Bron: Kyiv Post

Janoekovitsj wil vervroegde presidentsverkiezing

President Viktor Janoekovitsj kondigt vervroegde presidentsverkiezingen, vier maanden eerder dan gepland. Ook stemt hij in met terugkeer naar de grondwet van 2004 die de macht van de president beperkt en meer macht neer legt bij het parlement en de premier. Ook moet er een breed samensteld kabinet van nationale eenheid komen om het vertrouwen in de overheid te herstellen. Dit alles staat in een verklaring op de website van de president.

December wordt genoemd voor de vervroegde presidentsverkiezingen, maar in de verklaring van de president staat daar niets over vermeld.

De Poolse premier Donald Tusk heeft vanmorgen al laten weten dat het afhangt van Maidan of met deze toezeggingen van Janoekovitsj genoegen wordt genomen.

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak heeft vanmorgen zijn handtekening gezet onder de motie die het parlement gisteravond aannam. Daarin wordt het politiegeweld van de afgelopen dagen veroordeeld en  de door de staatsveiligheidsdienst SBU aangekondigde anti-terreuroperatie verboden.

Bron: Unian

Veel politie rond parlementsgebouw

Er is veel politie op de been rond het parlementsgebouw dat vanmorgen om 9.00 uur onze tijd weer bijeen komt, mogelijk om te besluiten over de terugkeer naar de grondwet van 2004 die de macht van de president aanzienlijk beperkt. Parlementsvoorzitter Ribak blijkt toch niet het land uit, zoals eerder bericht, maar leidt de vergadering.

Er is oproerpolitie, gewone politie (militia) en er staan volgens een verslaggever van het persbureau Unian ook twee pantserwagens bij het gebouw. De sfeer onder de politiemensen is ontspannen.

Op het Onafhankelijkheidsplein is het de hele nacht rustig geweest, zonder flashbanggranaten en molotovcoacktails. Volgens een correspondent van Radio Svoboda is er geen politie in de buurt van de barricades rond Maidan. Vanaf het podium daar wordt echter wel gewaarschuwd om niet buiten het plein te gaan vanwege de mogelijke aanwezigheid van sluipschutters.

Er zijn in het centrum van Kiev vanmorgen acht bussen met inwoners van Lviv aangekomen. Zij verblijven op het Michaelivskaplein.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er gisteren officieel 75 doden zijn gevallen, waarvan 16 politiemensen.

Bron: Unian

S&P vreest voor bankroet Oekraïne

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft zijn kredietrating voor Oekraïne nog een trapje verlaagd. Met de CCC-rating is Oekraïne nu het minst kredietwaardige land ter wereld, nog onder economisch rampland Argentinië. S&P vreest voor een bankroet van Oekraïne. Volgens S&P 'zal Oekraïne in wanbetaling gaan indien er zich geen gunstige ontwikkelingen in de omstandigheden voordoen'. En de kredietbeoordelaar verwacht ook zo geen gunstige evolutie. De vooruitzichten voor het land staan duidelijk op 'negatief'.

'De politieke situatie in Oekraïne is aanzienlijk achteruit gegaan', klinkt het in hun oordeel. 'We geloven dat dit een risico vormt voor het vermogen van de regering om te voldoen aan zijn schuldverplichtingen, en doet twijfels rijzen over verdere financiële steun vanwege Rusland in de loop van 2014.'

De kredietrating van Oekraïne werd pas enkele weken geleden nog verlaagd tot CCC plus. Toen al waarschuwde S&P dat verdere ratingverlagingen zouden volgen indien de onrust in het land zou aanhouden.

Dat leidde al tot een forse daling van de Oekraïense munt, de hryvnia. Sinds het begin van het jaar verloor die al 10 procent van zijn waarde, ondanks forse inspanningen van de centrale bank om de munt te onderstutten. S&P acht de kans dan ook groot dat Oekraïne zich verplicht zal zien om zijn munt te devalueren.

Oekraïne verovert op die manier de facto de weinig benijdenswaardige titel van minst kredietwaardige land ter wereld in de ogen van S&P. Enkel het minuscule eilandstaatje Grenada in de Caraïben doet nog slechter met een 'selective default' (SD) rating. Die kwam er begin vorig jaar, toen het land in wanbetaling ging op enkele staatsobligaties. Wat eigenlijk betekent dat het land gewoon niet meer kredietwaardig is.

Bron: De Tijd