donderdag 13 juni 2024

Zondag eerste Kyiv Pride sinds begin van invasie

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie wordt weer een Kyiv Pride gehouden in de Oekraïense hoofdstad. Zo'n 500 deelnemers telt de mars zondag, waaronder ook buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van de internationale LgBTQ+ gemeenschap. Deelnemers moeten zich vooraf registreren, alleen zij krijgen te horen waar ze zich moeten verzamelen. 

De politie is op de hoogte van de route die de Kyiv Pride aflegt. Wel is al bekend dat de route langs plaatsen gaat waar de deelnemers een veilig heenkomen kunnen zoeken als het luchtalarm klinkt. De organisatoren wilden de mars aanvankelijk in de metro houdt, maar ze kregen daar geen toestemming voor van het stadsbestuur. Motivatie voor de afwijzing was dat iedereen, dus alle inwoners van de hoofdstad, terecht moeten kunnen in de metrostations als er een Russische luchtaanval op komst is.

De Kyiv Pride wordt sinds 2013 gehouden. Dat ging jarenlang gepaard met grote problemen. Deelnemers werden aangevallen, er vielen gewonden en er waren (veel) arrestaties van tegenstanders van de mars. Maar gaandeweg zijn de problemen rond de mars wel minder geworden. Toch zijn er ook ditmaal weer strenge veiligheidseisen om ongeregeldheden te voorkomen. Toch is de acceptatie van LGBTQ+'ers in Oekraïne nog vele malen groter dan in Rusland waar hun organisatie is aangeduid als een extremistische beweging. die sinds eind november vorig jaar is verboden.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: