vrijdag 28 juni 2024

Meetstation kerncentrale Zaporizja uitgevallen

Een meetstation voor radioactieve straling op zo'n zestien kilometer van de kerncentrale Zaporizja is uitgeschakeld bij een beschieting, waarvan onduidelijk is wie daarvoor verantwoordelijk is. De internationale atoomwaakhond IAEA maakt er vandaag melding van en zegt dat waarnemers afgelopen week geregeld explosies op enige afstand van de kerncentrale hebben gehoord. 

Nog slechts vier van de veertien meetstations zijn operationeel volgens de IAEA. De meeste zijn uitgevallen door stroomuitval, niet door het voortdurende oorlogsgeweld in de buurt van Europa's grootste kerncentrale. 'Het verlies van een meetstation heeft niet direct gevolgen voor de veiligheid van de kerncentrale, maar het draagt wel bij aan de voortdurende verslechtering van de situatie. Dat baart ons ernstig zorgen', meldt de IAEA.

De kerncentrale bij de stad Enerhodar is sinds maart 2022 in handen van het Russische leger. De exploitatie is overgenomen van Rosatom. Er zijn nog wel de nodige Oekraïense medewerkers aanwezig, maar het ontbreekt aan de broodnodige deskundigheid om met kernenergie om te gaan. Dat heeft er voor gezorgd dat noodzakelijke reparaties en inspecties achterwege blijven. 

De kerncentrale is buiten werking, maar het is wel van het grootste belang dat de splijtstoffen in de zes reactoren gekoeld blijven. De recente aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin dat de kerncentrale van Zaporizja baart grote zorgen. Het gebrek aan deskundigheid kan een kernramp tot gevolg hebben. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: