zaterdag 8 juni 2024

Ommekeer in Oekraïne door westerse wapens

Waar enkele weken Rusland een plotselinge opmars maakte en veel terrein wist te veroveren in de provincie Charkiv, wist Oekraïne deze week terug te slaan. Dat kwam mede voort uit de toezeggingen vanuit het Westen om aangeleverde wapens ook in te mogen zetten op Russisch grondgebied. 'De wapens worden onder meer ingezet tegen logistieke installaties en Russische commandoposten’, merkt Mart de Kruif op.

Oekraïne maakt direct gretig gebruik van de toestemming, zegt de voormalig commandant der Landstrijdkrachten. 'Afgelopen week hoorden we dat er aan de Russische kant van de grens concentraties van Russische eenheden zijn. Dat is ook de reden dat Oekraïne nu van de VS en Duitsland wapens mag inzetten op Russisch grondgebied.' Hij concludeert dan ook dat Oekraïne nu 'met de handrem eraf' vecht.  

Dat Oekraïne nu westerse wapens kan inzetten op Russische grondgebied, zal vooral bedoeld zijn om de logistiek aan de Russische zijde te ontwrichten. Oekraïne kampt namelijk met een nijpend tekort aan manschappen en is dus aangewezen op sabotagemiddelen. Amerikaanse wapens komen daarbij van pas. 

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de Oekraïense troepen. Niet alle high tech-wapens die door de Verenigde Staten zijn geleverd werken namelijk even goed. Dat concludeert de Amerikaanse denktank Responsible Statecraft. De Oekraïners hebben meer aan goedkope Chinese drones die simpelweg online zijn te bestellen, dan met de peperdure Amerikaanse Switchblade. Dat soort drone blijkt namelijk nutteloos in de strijd tegen gepantserde doelen. De alom geprezen HIMARS blijken overigens ook niet altijd volgens wens te werken. Het wapen is namelijk afhankelijk van gps, maar Rusland weet gps-signalen eenvoudig te verstoren.

Waar Oekraïne wel de vruchten van hoopt te plukken is het 'beste Europese luchtafweersysteem' dat Italië naar Oekraïne gaat sturen. De SAMP/T, een Frans-Italiaans-luchtafweersysteem, komt binnenkort beschikbaar.

Bron: BNR Nieuwsradio, foto: leger Oekraïne

Geen opmerkingen: