zondag 2 juni 2024

Gemiste kans door Amerikaanse onduidelijkheid

Het Institute for the Study of War (ISW) vindt de huidige onduidelijkheid over de beperkingen die de Verenigde Staten oplegt aan Oekraïne bij het inzetten van Amerikaanse wapens de Russen in de kaart speelt. Er wordt zelfs gesproken van een 'gemiste kans' om een nieuw offensief van het Russische leger in de kiem te smoren.

De nieuwssite Politico zegt dat Oekraïne 'in het geheim' toestemming heeft gekregen om aanvallen op militaire doelen in Rusland uit te voeren. Met als restrictie dat die militaire doelen in de Russische grensprovincie Belgorod moeten liggen. Daar staat tegenover dat Michael Carpenter, de Amerikaanse veiligheidscoördinator voor Europa, beweert dat die restrictie niet bestaat en het Oekraïne vrij staat om ook daarbuiten aanvallen te doen.

Oekraïne waarschuwt keer op keer dat Rusland in de provincies Koersk en Briansk troepen bijeenbrengt die mogelijk de Oekraïense provincie Soemi binnen gaan vallen. Het ISW veronderstelt dat zelfs een bescheiden troepenmacht daar al in staat is om daar Oekraïense eenheden naartoe te lokken en ze vast te houden. 

Maar de analisten van het ISW sluiten ook niet uit dat Rusland door de Amerikaanse onduidelijkheid meent dat het op eigen grondgebied vrijelijk troepen kan verplaatsen, aangezien Oekraïne aan handen en voeten gebonden is. 'Het ISW blijft er daarom bij dat de Verenigde Staten Oekraïne toestemming moet geven om met Amerikaanse wapens militaire doelen tot zelfs in het Russische achterland aan te vallen.'

Bron: ISW

Geen opmerkingen: