zaterdag 1 juni 2024

Bijna derde Oekraïners leeft onder armoedegrens

Steeds meer Oekraïners leven onder de armoedegrens. De Wereldbank zegt dat afgelopen jaar 9 miljoen Oekraïners niet rond konden komen. Dat is 29 procent, dus bijna een derde, van de bevolking. Het aantal inwoners van Oekraïne wordt nu geschat op 32 miljoen. In de afgelopen vier jaar nam het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft toe met 1,8 miljoen.

De Wereldbank zegt dat de situatie nog ernstiger zou zijn zonder hulp van buitenaf. Met geld uit het buitenland is de regering in staat om de pensioenen en de salarissen van onder meer leraren en dokters te betalen. 'Als andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, dat niet zouden doen, dan zouden nog eens 3 miljoen Oekraïners in armoede leven', aldus Arup Banerji, regionaal directeur Oost-Europa van de Wereldbank.

De oorlog raakt de Oekraïense economie hard. Meer dan een op de vijf volwassenen is zijn of haar baan verloren na het uitbreken van de oorlog. Bijna een kwart van de Oekraïners zat volgens de Wereldbank in juni vorig jaar zo krap bij kas dat het niet lukte om voldoende voedsel te kopen. 

In de tweede helft van 2023 verbeterde de situatie enigszins doordat de economie toch weer wat aan trok en de inflatie afnam. Zo lang de oorlog voortduurt zal de situatie niet echt verbeteren. Anders wordt het na de oorlog als Oekraïne de schade moet herstellen en de vraag naar personeel toeneemt.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: