zondag 30 juni 2024

OVSE beticht Rusland van genocide in Oekraïne

De parlementaire vergadering van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, heeft op de eerste dag van het zomercongres in Boekarest een motie aangenomen waarin Rusland wordt beschuldigd van genocide op de Oekraïense bevolking. Ook wordt in de motie aangegeven dat dekolonisatie van de Russische Federatie gezien wordt als 'een noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van een duurzame vrede'.

De motie roept alle 53 lidstaten van de OVSE op om mee te helpen om de Krim en de andere door Rusland bezette gebieden van Oekraïne door achter het vredesplan van president Volodimir Zelenski te staan. Er moet een apart tribunaal komen om Rusland ter verantwoording te roepen en onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden als moord, marteling en verkrachting door Russische soldaten.

Verder moet een internationale coalitie zich gaan inzetten voor het terugbrengen van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn ontvoerd en voor het terugbrengen van gevangen genomen soldaten en burgers. 
De Russische Federatie is een van de 53 lidstaten van de OVSE. Er is sinds 2014 al veel te doen geweest over de deelname van Russische militairen aan waarnemingsmissies van de OVSE in het oosten van Oekraïne. De Russen werden door Oekraïne vooral gezien als spionnen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: