dinsdag 4 juni 2024

'Opstarten kerncentrale Zaporiza onverantwoord'

De internationale atoomwaakhond IAEA vindt het onverantwoord als Rusland besluit de kerncentrale van Zaporizja opnieuw gaat opstarten, zoals president Vladimir Poetin heeft aangekondigd. Er is nauwelijks onderhoud gepleegd aan de grootste kerncentrale van Europa die al sinds maart 2022 in Russische handen is. 

Ook is er onvoldoende deskundig personeel aanwezig sinds de Oekraïense medewerkers zijn weggestuurd. Vanwege de voortdurende gevechten in de omgeving raken de hoogspanningsleidingen naar de kerncentrale steeds onklaar. Elektriciteit van buiten is van belang voor de koeling van de kernreactoren die inmiddels alle zes zijn stilgelegd. Kortom, alle seinen staan op rood voor het opnieuw opstarten van de kerncentrale. 

Directeur Mariano Grossi meent dat hij op een bijeenkomst met nucleaire experts in de Russische exclave Kaliningrad voldoende duidelijk heeft kunnen maken dat van het opnieuw opstarten voorlopig geen sprake kan zijn. 'Natuurlijk willen ze de kerncentrale op enig moment weer opstarten, ze zijn niet van plan om de centrale af te schrijven.' 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: