zaterdag 29 juni 2024

Orbán ontmoet Zelenski onder Europese druk

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft komende week een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een poging om de verstandhouding tussen beiden te verbeteren. Helemaal van harte gaat dat niet, want er zou tijdens de EU-top in Brussel afgelopen donderdag en vrijdag de nodige druk zijn uitgeoefend op Orbán. 

'Ik heb zelf meerdere keren gezegd dat Orbán naar Oekraïne zou moeten gaan om met Zelenski te praten', heeft een niet nader genoemde regeringsleider van een van de EU-landen verklaard tegenover de nieuwssite European Pravda. Mogelijk heeft de ontmoeting tussen Orbán en Zelenski plaats in Oekraïne. 

Orbán zou vooral onder druk zijn gezet door de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Hongarije neemt vanaf maandag voor een half jaar het voorzitterschap van de Europese Unie op zich. Daar past geen wrijving bij met een aanstaand lid van de Europese Unie. Orbán en Zelenski hebben elkaar al eens ontmoet in Brussel, wat een ongemakkelijk schouwspel opleverde. 

Hongarije doet voortdurend moeilijk over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en de NAVO. Er zijn al langere tijd strubbelingen tussen beide landen, onder meer omdat Hongarije vindt dat de Hongaarse minderheid in de Oekraïense provincie Transkarpatië rechten worden onthouden.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: