zaterdag 29 juni 2024

Wit-Rusland voelt zich 'bedreigd' door Oekraïne

Wit-Rusland maakt vanmorgen melding van toenemende spanningen aan de grens. Het Oekraïense leger zou troepen verzamelen langs de grens met het buurland, er worden landmijnen gelegd en verdedigingswerken gemeld. Het Wit-Russische ministerie van Defensie noemt de situatie 'ingewikkeld', maar er worden geen provocaties van Oekraïense kant gemeld.

Volgens onderminister Pavel Moeraveiko van Defensie, tevens de stafchef van het Wit-Russische leger 'verandert de situatie van dag tot dag, maar het wordt er niet beter op. Ook spreekt ook van 'onterechte en tot dusver onverklaarbare' activiteiten aan de andere kant van de grens. Speciale eenheden van het Oekraïense leger zouden zijn aangekomen in de stad Ovroetsj in de grensprovincie Zjitmir. Ze zouden onder meer beschikken over zware artillerie.

Van Oekraïense kant wordt gezegd dat het juist Wit-Rusland is dat de spanningen aan de grens opvoert met de beschuldiging dat Oekraïne een aanval op het buurland voorbereidt. 'Al zeker een week komt Rusland met allerlei wilde verhalen die gretig worden verspreid door de Wit-Russische grensbewaking', zegt woordvoerder Andrii Demtsjenko van de Oekraïense grensbewaking. 'Het is juist Wit-Rusland dat een bedreiging vormt, terwijl wij de handen vol hebben om ons land tegen de Russen te beschermen.'

Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: