dinsdag 4 juni 2024

Premier waarschuwt: nog jaren zuinig met energie

Oekraïne moet nog jarenlang zuinig zijn met elektriciteit als gevolg van de vernielingen die Russische aanvallen op het energienetwerk aanrichten. Deze waarschuwing gaf premier Denis Sjmihal vanochtend af tijdens een openbare kabinetszitting. 'We zullen er aan moeten wennen. Niet alleen de huishoudens, maar ook het bedrijfsleven zal zuinig met elektriciteit moeten omspringen', aldus de premier. 

'We zitten in een lastig parket. Meer dan 9 gigawatt aan opwerkingsvermogen is verloren gegaan en de vijand blijft onze energievoorziening aanvallen. Ook nu is netwerkbeheerder Oekrenergo weer genoodzaakt om geplande stroomonderbrekingen door te voeren. Dat is lastig voor iedereen, maar daardoor kunnen we ook de schade herstellen', merkte Sjmihal op. 

De premier zei dat zijn kabinet bezig is de luchtverdediging te verbeteren, maatregelen tegen aanvallen met drones te nemen, het repareren van beschadigde infrastructuur. Andere maatregelen zijn het decentraliseren van het energiesysteem, het zoeken naar internationale steun en samenwerking en het zoeken naar wegen om energie te besparen op een verantwoorde manier.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: