maandag 3 juni 2024

Oekraïne is al 9,2 gigawatt aan energie kwijt

De Oekraïense energiecentrales zijn door de aanhoudende Russische aanvallen al 9,2 gigawatt aan capaciteit verloren. Dat zegt Katarina Mathernova, de ambassadeur van de Europese Unie in Kyiv, na een gesprek met het Oekraïense kabinet over de prioriteiten voor de komende maanden, ook en misschien zelfs wel vooral over de noodzakelijke energievoorzieningen.

Ze noemt het verlies van 9,2 gigawatt 'gigantisch'. Een gigawatt kan 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien, en dus gaat het met 9,2 gigawatt om 9,2 miljoen huishoudens. 

Half mei zei minister Herman Haloesjtsjenko van Energie nog dat 8 gigawatt aan energieopwekking verloren was gegaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag wisten de Russen onder meer twee waterkrachtcentrales uit te schakelen, waardoor het capaciteitsverlies nu dus op 9,2 gigawatt staat.

Netwerkbeheerder Oekrenergo waarschuwt dat ook vandaag weer beperkingen gelden voor de stroomafname, zowel voor de huishoudens als voor het bedrijfsleven. Wordt teveel elektriciteit verbruikt, dan kan dat tot stroomuitval leiden.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: