zaterdag 1 juni 2024

Energiecentrales zwaarbeschadigd door raketten

Opnieuw zijn energiecentrales het doelwit geweest van Russische luchtaanvallen. In vijf regio's, waaronder Donetsk en Zaporizja zijn centrales beschadigd door raketten en drones, zegt het Oekraïense energiebedrijf Ukrenergo. Twee centrales zijn volgens de grootste private netbeheerder van Oekraïne, DTEK, zwaar getroffen.

Rusland voert regelmatig luchtaanvallen uit op de Oekraïense infrastructuur. Het Oekraïense leger heeft met zijn luchtafweer naar eigen zeggen 35 van de 53 raketten neergehaald en 46 van de 47 Russische drones.

Het is de zesde grote aanval sinds maart waarbij zowel thermische als waterkrachtcentrales worden aangevallen. De Oekraïense bevolking heeft daardoor vaak met stroomuitval te kampen. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

De raketaanvallen werden uitgevoerd door zes strategische bommenwerpers die vanuit Rusland opstegen. De aanval begon omstreeks twee uur vanmorgen, anderhalf uur later bereikten de raketten zelfs Transkarpatië, de meest westelijke provincie. Om half vijf werd het sein veilig gegeven in het hele land. Poolse gevechtsvliegtuigen gingen uit voorzorg de lucht in om raketten uit te schakelen als die de landsgrens zouden passeren.

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda, kaartje: monitor.ua

Geen opmerkingen: