woensdag 12 juni 2024

Nederland geeft 60 miljoen voor drones

Nederland draagt 60 miljoen euro bij aan offensieve dronecapaciteit voor Oekraïne. Het bedrag is onder meer bedoeld voor maritieme drones en zogeheten 
first person view-drones, waarbij de ‘piloot’ op afstand meekijkt. Dat maakte minister Kajsa Ollongren gisteren bekend tijdens een bezoek aan Oekraïne. Zij bezocht er de steden Kyiv en Lviv. 

Drones spelen een belangrijke rol in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ze zijn een effectieve aanvulling op andere, meer traditionele wapensystemen. Binnen het aangekondigde steunpakket van 60 miljoen draagt Nederland met 20 miljoen bij aan de aanschaf van first person view-drones via de internationale dronecoalitie die eerder dit jaar is opgezet.

Van het totale pakket is 17,5 miljoen euro bedoeld voor de aanschaf van maritieme drones. Maritieme drones, zogenoemde unmanned surface vessels, zijn succesvol geweest op de Zwarte Zee. Dit type drones kan Oekraïne in eigen land produceren, waardoor Nederland met deze financiële bijdrage ook het lokale bedrijfsleven stimuleert. 'Deze hoogtechnologische innovaties zijn ook voor Nederland belangrijk. Voor de onderlinge industriesamenwerking en als lessons learned voor onze eigen krijgsmacht', aldus minister Ollongren.

Het overige deel van  de nieuwe militaire steun is bedoeld voor bilaterale leveringen van drones van verschillende types. Hier profiteert dus ook de Nederlandse industrie van. 

De minister deed de toezeggingen voor extra offensieve dronecapaciteit in Kyiv, waar zij onder meer een onderhoud had met de Oekraïense minister-president Denis Sjmihal en de minister van Defensie Roestem Oemerov. Zij sprak met hen over de Nederlandse militaire steun, het uitwisselen van technologische kennis en toepassingen aan het front en de aanstaande Global Peace Summit in Luzern.

De minister bezocht het land dit keer samen met commandant Commando Materieel & IT viceadmiraal Jan Willem Hartman. Samen gingen zij langs bij twee bedrijven (Destinus en Magura) om meer inzicht te krijgen in Oekraïense droneroductiefaciliteiten. In Lviv had minister Ollongren een ontmoeting met de Oekraïense minister Oleksandr Kamishin (Strategische Industrieën) over het uitbouwen van toekomstige samenwerkingen tussen Oekraïense en Nederlandse bedrijven.

In de regio rondom Lviv bezocht minister Ollongren verschillende militaire locaties. Zij werd rondgeleid op een locatie waar militair materieel wordt gerepareerd en waar oud Russisch materieel wordt gemoderniseerd voor directe inzet aan het front. Ook ging zij langs bij een drone trainingscentrum. 
Het bezoek is afgesloten met een kranslegging op de militaire begraafplaats in Lviv voor de Oekraïense militairen die zijn gesneuveld in de oorlog.

Minister Ollongren: 'Bij ieder bezoek ben ik onder de indruk van de weerbaarheid van de Oekraïense samenleving, van de mensen die zich inzetten: militair en civiel. Daarbij kan Nederland ook veel leren van de enorme innovatieve en creatieve kracht van de Oekraïense krijgsmacht. Het is goed om met elkaar ervaringen te delen.'

Bron: Defensie.nl

Geen opmerkingen: