dinsdag 11 juni 2024

DTEK: In slechtste scenario maar 4 uur stroom

Als Oekraïne kwetsbaar blijft voor Russische aanvallen op het energienetwerk en het lukt niet om de energievoorziening voor de winter weer op een aanvaardbaar peil te krijgen, dan zouden de Oekraïners het weleens met
maar vier uur per dag aan elektriciteit moeten doen. Dat zegt algemeen directeur Dmitro Sacharoek van DTEK, Oekraïne's grooste particuliere energiebedrijf in een interview met de nieuwssite The Kyiv Independent.

Het is volgens Sacharoek wel het slechtst denkbare scenario, waarbij de Russische aanvallen niet te stuiten zijn en er onvoldoende geld is om de schade te herstellen. DTEK is in dit worst case scenario 90 procent van de productiecapaciteit verloren, waardoor een dagelijks tekort is ontstaan van 2 tot 4 gigawatt, afhankelijk van de vraag van die dag. Met 1 gigawatt kan 1 miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien. DTEK-directeur Sacharoek spreekt van 'een realistisch scenario' waarbij grote industriële bedrijven in november in problemen komen en in december zijn dat ook de bedrijven die voor het leger werken.

Zelfs in het meest gunstige scenario zijn de gevolgen groot. Het gaat dan om een situatie waarin nieuwe Russische aanvallen uitblijven, dat er afdoende luchtverdediging is, meer import van elektriciteit en dat staatsbedrijf Centrenergo en DTEK de schade zoveel mogelijk kunnen herstellen. Ook dan komt Oekraïne nog altijd 12 procent aan elektriciteitsproductie tekort. Er wordt dan wel van uitgegaan dat de productie van de grote industriële bedrijven en de defensie-industrie door kan gaan, maar de huishoudens worden nog altijd geconfronteerd met langdurige stroomuitval, tot tien uur per dag.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: