zaterdag 15 juni 2024

Geen doorbraak verwacht tijdens vredestop

Zwitserland houdt dit weekeinde een tweedaagse vredestop over de oorlog in Oekraïne. De conferentie moet vrede dichterbij brengen, al heeft Rusland aangegeven niet mee te doen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt op een doorbraak, al zal die er waarschijnlijk niet komen.

Zelensko is al maanden bezig met een charmeoffensief om zoveel mogelijk wereldleiders naar Zwitserland te krijgen. Zwitserland heeft naar eigen zeggen 160 delegaties uitgenodigd, zowel van landen als van organisaties. Volgens het 
persagentschap AP komen er slechts 90 opdagen.

Onder anderen demissionair premier Mark Rutte en de Amerikaanse vice-president Kamala Harris zijn aanwezig. Er worden ook leiders van andere Europese landen verwacht, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volgens Zelensky zijn tot nu toe Kaapverdië en Malawi de enige Afrikaanse landen die zich hebben aangemeld. 

Rusland wil alleen praten als Oekraïne de nieuwe werkelijkheid op de grond erkent. President Vladimir Poetin kwam donderdag nog met een vredesvoorstel dat overigens weer als twee druppels water lijkt op wat hij al eerder opperde. Oekraïne moet de provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson in hun geheel afstaan, dus ook de nog niet door Rusland veroverde delen van die provincies. Het mag geen lid worden van de NAVO en het Westen moet de sancties tegen Rusland opheffen. 

Oekraïne heeft zelf een tienpuntenplan voor vrede, dat uitgaat van volledige terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne en het herstel van de Oekraïense grenzen zoals afgesproken in 1991. Ook moeten oorlogsmisdadigers worden vervolgd.

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda; foto: website president

Geen opmerkingen: