zondag 2 juni 2024

Oekraïne heeft nog bijna driekwart van Vovtsjansk

Het Oekraiense leger heeft nog altijd 70 procent van Vovtsjansk in handen, ondanks verwoede pogingen van de Russen om het stadje in het noorden van de provincie Charkiv in handen te krijgen. Er wordt nog altijd hevig gevochten. De Russen sturen steeds kleine groepjes infanterie, zegt legerwoordvoerder luitenant-kolonel Nazar Volosjin. 

Volgens de analisten van DeepState heeft de Russische artillerie in de afgelopen drie weken het noordelijke deel van Vovtsjansk vrijwel met de grond gelijk gemaakt. 'Satellietbeelden laten zien dat er ontzettend veel schade is. Tussen de 50 en 80 procent van de gebouwen is is verwoest. Er staan nog altijd gebouwen overeind in het zuiden van het stadje, maar gezien de intensiteit van de Russische aanvallen is dat niet lang nog zo.'

De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski zei vrijdag dat de Russen meer troepen sturen naar Vovtsjansk en de dorpen Striletsja en Liptsi. Ze halen die weg van andere plaatsen langs de frontlijn of regelrecht van de oefenterreinen. 

Het Russische leger blijft grote verliezen lijden. De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat in mei 38.940 Russische soldaten gedood zijn of dusdanig gewond dat ze niet meer aan de strijd kunnen deelnemen. Het is een triest record, want niet eerder verloren de Russen zoveel van hun manschappen in een maand tijd. 

Sinds het begin van de invasie zou het in totaal al om 509.860 soldaten gaan. De Britse militaire inlichtingendiensten komen maar iets lager uit, waarbij ze wijzen op de wrede manier van oorlogvoeren van de Russen over een breed front.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: